Fotó: az Open Stage Székelylend humortársulat egyik jelentéből.

Nem kell már a buletinmásolat s a sínesdoszár, ugye, Magdi???

Azt hittük, soha nem jön el ez a pillanat Romániában. Hát eljött.

Hirdetés

Amikor májusban megjelent a hír, hogy egy magányos PNL-képviselő törvénytervezetet kezdeményezett arról, hogy a hivatalokban többé ne lehessen okmányok fénymásolatait kérni az emberektől, kicsit ingattuk a fejünket, hogy hát peeersze, majd ilyen lazán meg lehet változtatni a romániai hivatalokban uralkodó bürokrata gondolkodást.

Aztán a törvénytervezet haladt előre a parlamenti útján, október közepén pedig már halkan hurrázva értesültünk róla, hogy a tervezetet elfogadták a parlament mindkét házában és mehet az államfőhöz kihirdetésre.

Most pedig, 2021. november 10-én – jegyezzük meg jól ezt a napot! – a törvény megjelent a Hivatalos Közlönyben. Még csak másfél hónapot kell valahogy kibírni, mert 2022. január 1-jén lép életbe.

Íme a törvény:

Tehát ha jövő év január 3-án reggel belépünk egy hivatalba ügyet intézni, a törvény értelmében már nem szükséges fénymásolatokat készítenünk a személyi igazolványunkról, születési anyakönyvi kivonatunkról, és bármilyen egyéb hivatalos dokumentumokról, igazolásokról és egyéb papírokról, amelyeket valamelyik állami intézmény, hivatal bocsátott ki valamikor.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy talán örökre búcsút mondhatunk a „sínes doszárnak” (nem erdélyi olvasóinknak: kapcsos irattartó, a romániai ügyintézés elmaradhatatlan kelléke, amiben a rengeteg iratot és fénymásolatot a hivatalban benyújtani kell) és annak a nyomasztó, bizonytalan érzésnek is, hogy vajon van-e fénymásolatunk minden iratunkról.

A legjobban talán annak fogunk majd örülni, hogy Bürokrata Magdikának, a székébe belegyógyult hivatali alkalmazottnak, aki a kávéscsészéje mellől mindig pökhendien és kárörvendően kiszólt az ügyfélablakon, hogy: „Anélkül nem lehet! Nincs fénymásolat! Jöjjön vissza holnapután!”, kicsit le fog fagyni az önelégültség az arcáról, amikor vidáman és magabiztosan megjelenünk az egy szál személyi igazolványunkkal a 4-es ablaknál… 🙂

Hirdetés