A felelőtlen hatósági nyilatkozatok utóélete: nem kell bírságot fizetnie a köhögő szomszédjára rendőrt hívó férfinak

Csak a jó szándéktól vezérelve mószerolta be a köhögő szomszédját, miután a tévében hallotta, hogy ezt kell tenni gyanús esetekben.

Hirdetés

Azt mindenki megtapasztalhatta – főleg a koronavírus-járvány romániai terjedésének első pár hetében –, hogy a szokatlan pánikhangulat néha meghökkentően abszurd viselkedést váltott ki egyesekből. Az otthon négy fala és a televízió képernyője előtt töltött túl sok idő csak fokozta az őrületet, főleg, hogy olyan abszurd kijelentések hangoztak el felelős pozícióban lévő politikusoktól, hogy ha valaki tüsszent és tudjuk, hogy külföldről tért haza, akkor hívjunk rá rendőrt.

Nem kellett kétszer mondani annak az újpécsi férfinak, aki megfogadta a tanácsot és felhívta a 112 segélyhívószámot, mert a szomszédja, akivel egyébként hosszú ideje konfliktusban állt, köhögött. Ebből aztán bírósági ügy lett, mely a napokban ért véget, főhősünk számára kedvező végkimenetellel. A temesvári bíróság ugyanis első fokon megállapította, hogy a rendőrök jogtalanul büntették meg 1 000 lejre.

Igazi nyomozás folyt le az ügyben: miután a rendőrök komolyan vették az esetet, a helyszínre mentek és megállapították, hogy a szomszéd tünetmentes, megbüntették a hatóságokat alaptalanul ugráltató bejelentőt. Csakhogy emberükre leltek, a férfi fellebbezett a bírság ellen arra hivatkozva, a televízióban hallotta, hogy gyanús esetekben hívnia kell a 112-őt. Állította, hogy attól félt: a szomszédja szándékosan megbetegíti őt és a családját. Ráadásul egy óvoda közelében laknak, a szomszéd mindenkire ráragaszthatta volna a koronavírust.

A bírók meghallgatták a vészhívás hangfelvételét, melyben a bejelentő jelezte, nem biztos abban, hogy a szomszédja koronavírusos, csak azt tudja, hogy kamionsofőr és nemrég tért haza Olaszországból és Németországból. Megállapították, hogy nem minősül indokolatlan hívásnak, és az a feltételezés sem állja meg a helyét, hogy a bejelentés bosszúból történt, mivel a telefonáló nem rejtette véka alá azt, hogy nincs jóba a szomszédjával.

A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a férfi jóhiszeműen értesítette a hatóságokat, ezért jogtalanul büntették meg. Ja, és hasonló esetekben különbséget kell tenni a bejelentő szándéka alapján: a jó szándékú bejelentés nem büntetendő, még ha alaptalan is. A bíróság döntése nem jogerős, de kötve hisszük, hogy bárki is szeretné még jobban felfújni az ügyet, főleg, hogy hatósági személyek felelőtlen nyilatkozatai miatt történt az egész.

Hirdetés