Maier-Orosz Judit úszóbajnok és Soit Philgas, az Universitatea Sportklub edzője (Fotó: Vlad Dobra)

Négy világbajnoki aranyat nyert egy 81 éves kolozsvári úszónő, az osztrákok továbbra is kint akasztják fel a szűrünket – hírmix

Háromszéken pedig katonák (is) vadászgattak illegálisan.

Hirdetés

Az osztrákok továbbra sem örülnek, hogy lyuk van a Schengenen

Választási év van, így a politikusok még a szokásosnál is sokkal többet fognak hazudni Önnek idén. Ott van például Marcel Ciolacu miniszterelnök, aki kedden lazán odanyilatkozta, hogy Románia még az idei év végéig teljeskörűen csatlakozni fog a schengeni övezethez. Milyen érdekes, hogy ezt éppen a választások utánra datálta a miniszterelnök úr. Eközben Bukarestben zajlik az Európai Néppárt kongresszusa, a román fél pedig arról számolt be, hogy szerda este a küldöttek egyhangúlag elfogadták a Románia teljes körű schengeni csatlakozását is előirányzó választási programot, pálfordulásnak nevezve az Osztrák Néppárt támogató szavazatát. Az osztrák küldöttek később elárulták a bécsi sajtónak, hogy semmiféle támogató szavazatról nem volt szó: tartózkodtak a szavazáson. Karl Nehammer osztrák kancellár csütörtökön Klaus Iohannis vendége volt egy megbeszélés erejéig. A román elnök X-en közzétett rövid bejegyzésében gyakorlatilag bemutatta a takony cukrozásának művészetét balkáni politikus módra: azt írta, hogy abban állapodtak meg osztrák kollégájával, hogy Románia teljes schengeni csatlakozásának folyamatát „addig folytatják, amíg el nem érik ezt a végső célt”. (???) Nehammer már jóval egyértelműbben fogalmazott, a saját X-bejegyzésében azt írta, hogy nyíltan beszélt Iohannisszal a kérdésről, az osztrák fél hozzáállása tiszta és változatlan: mivel a schengeni rendszer jelenleg nem működik, szó sem lehet annak bővítéséről. Magyarán: Iohannis „addig folytatjuk, míg el nem érjük a célt” maszlagja kábé annyit jelent, hogy fogalmunk sincs, mikor vesznek fel rendesen a schengeni övezetbe, de az biztos, hogy nem a miénk a döntő szó. Csütörtökön különben az is kiderült, hogy az Európai Néppárt ismét Ursula von der Leyent jelöli az Európai Bizottság élére.

Négy aranyat nyert a dohai szenior úszó-világbajnokságon egy kolozsvári úszónő

Négy aranyéremmel tért haza a Katar fővárosában, Dohában megrendezett szenior úszó-világbajnokságról a Kolozsváron élő, 81 éves Maier-Orosz Judit. A Kincses Kolosvár Egyesület közleménye kitér arra, hogy a 80–84 éves kategóriában versenyző úszónő már a tavaly nyáron Japánban megrendezett világbajnokságon is kiemelten jól szerepelt: akkor két arany-, egy ezüst-, egy bronzérmet, valamint egy ötödik helyezést érdemelt ki. A teljesítmény már csak azért is figyelemre méltó, mert a két verseny között mindössze fél év telt el (a koronavírus-járvány miatt ugyanis egymásra tolódtak), így nem mindennapi tempóban zajlott a felkészülés. Dohában 14 korosztályban összesen 2600 sportoló mérte össze erejét, Maier-Orosz Judit az 50, 100 és 200 méteres mell-, illetve a 400 méteres vegyesúszásban léphetett a dobogó legfelső fokára. Híres kolozsvári úszódinasztiaként az Orosz család öt bajnokkal büszkélkedhet, közülük is kiemelkedő a 2021-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Flóra-Orosz Katalin úszó, sportorvos, aki pályafutása során 12 bajnoki címet nyert, valamint 17 világbajnoki rekordot állított fel.

Hivatásos katonák is orvvadászkodtak Háromszéken

Szerdán Kovászna városában és Kommandó községben összesen 18 helyszínen tartottak házkutatást a rendőrök, hat személyt rögtön őrizetbe is vettek, de összesen nyolcat gyanúsítanak orvvadászattal. A gyanúsítottak közül négyen ráadásul hivatásos katonák, így az ügyben a Kolozs megyei katonai ügyészség indított büntetőeljárást – számolt be róla a Krónika. A gyanú szerint a szóban forgó személyek tavaly decembertől idén februárig rendszeresen vadásztak engedély nélkül medvére, farkasra, vadmacskára, vaddisznóra, nyúlra, szarvasfélékre, siketfajdra, ezek közül ráadásul több faj védettnek minősül. A házkutatások során a hatóságok rengeteg vadhúst, medve- és farkastrófeákat, szarvasagancsokat és fegyvereket is találtak.

Hirdetés