A mai nap ajánlata: dühös felhők, mezítlábas záporok, tikkasztó kánikula

A szeszélyes időjárás szombaton sem kímélt néhány települést. Volt, ahol egy beszakadt híd, máshol a forgószél vagy a hirtelen lezúduló eső nehezítette a forgalmat.

Hirdetés

Mint az ismert Radnóti-versben, a júliusi időjárás mindenből hoz egy keveset: dühös felhőket, mezítlábas záporokat és tisztatestű hőséget. Az ország egyik felében marad az aszfaltolvasztó meleg, a másik felében viszont megismétlődik a szombaton már megtapasztalt viharos hangulat. Az időjárási jelenségek főleg északnyugati és nyugati megyékben okoztak fennakadást.

Máramaros megyében egy nagyobb kráter keletkezett az egyik átjárón, amit a felgyűlt hordalékkal hoztak összefüggésbe. A DN 17C utat kénytelenek volt lezárni Izaszacsal ( Săcel) és Majszin (Moisei) között, így aki esetleg arra jár, kerülőutat kell megtennie.

Máramaros mellett Arad, Temes és Hunyad megye folyóinak vízgyűjtő medencéire érvényes árvízriadót bocsátott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet, ugyanakkor viharfigyelmeztetések is életbe léptek. Temes megyében, az autópálya mellett tornádószerű forgószelet kaptak lencsevégre, egyszerre többet is.

Aradon a hirtelen lezúduló eső pár perc alatt árasztotta el az utcákat, mivel a csatornahálózat nem bírta elnyelni a bőséges csapadékot. Több Arad megyei településen is károkat okozott a vihar. Kovásziban (Covasant) fokozott volt a készültség, miután egy patak kilépett a medréből. Az ország többi megyéjében a tikkasztó kánikulától szenvedett a lakosság.

Hirdetés

A meteorológusok legfrissebb tájékoztatása szerint vasárnap is hasonló jelenségekre számíthatunk. Sárga fokú riasztás lép életbe a Keleti-Kárpátok és az Erdélyi-szigethegység térségében, illetve Moldva, Dobrudzsa, Munténia, Partium és Máramaros egyes részein, ahol fokozott légköri instabilitás, villámlásokkal kísért záporok, zivatarok, viharos szél, helyenként pedig jégeső is várható.

A figyelmeztetés 12 órától 23 óráig érvényes Bihar, Szatmár, Szilágy, Bákó, Vaslui, Vrancea, Galac, Buzău, Prahova, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi megye teljes területén, és részlegesen Hargita, Maros, Beszterce-Naszód, Máramaros, Kolozs, Fehér, Hunyad, Arad, Brassó, Kovászna, Tulcea, Konstanca, Neamţ és Suceava megyében.

Rövid időn belül akár 25-40 liter csapadék is lezúdulhat négyzetméterenként. Az alacsonyabb fekvésű térségekben továbbra is hőség lesz, mely kitart a jövő hét elején is. A maximális hőmérséklet a 32-33 fokot is elérheti.

Hirdetés