Napi hírmix: román EP-képviselőt piszkálnak katari ajándékok miatt, durva felmérés jött ki a drogfogyasztásról

Nézzük, hogyan alakult a hétfő eseményügyileg.

Hirdetés

A nap botrányfejleménye: egy román EP-képviselőről is kiderült, kapott ajándékot Katarból

Tovább dagad a Katar-gate Brüsszelben: kiderült, hogy az Európai Parlament legalább 53 honatyája vallotta be késve, hogy ilyen-olyan ajándékokat fogadtak el az elmúlt időszakban – többek közt Katarból –, melyekről az intézmény szabályai szerint már régen be kellett volna számolni, s ezáltal megsértették a magatartási kódexet. A tavaly decemberben kirobbant korrupciós botrány után aztán hirtelen őszintébbek lettek.

Köztük van Cristian-Silviu Bușoi liberális EP-képviselő is, aki nem mellesleg 2019 és 2021 között a Katarral baráti uniós társaság elnöke volt, amit azóta felszámoltak. A Transparency International vette észre, hogy Bușoi tavaly decemberben először letagadta, majd egy hétre rá bevallotta, hogy 2020 februárjában Katarból finanszírozták a repülőjegyét – business osztályon, természetesen –, majd négy éjszakára dohai szállást is kapott ajándékba. Ezzel az a baj, hogy a szabályok szerint az utazás időpontjától számítva ezt egy hónapon belül kellett volna bevallani, tehát Bușoi 1035 napot késett.

Hogy miért ilyen kényes a Katar-téma? Vegyük át az előzményeket is: a görög szocialista Eva Kailit – az Európai Parlament időközben leváltott alelnökét –, valamint három társát december elején tartóztatták le a belga hatóságok egy (mindeddig) példátlan kaliberű korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. Kaili – akinek az otthonában készpénzzel teli táskát is találtak – őrizetbe vett élettársa, az olasz Francesco Giorgi beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelyet Marokkó és Katar is arra használt, hogy megpróbáljon beavatkozni az Európai Parlament döntéseibe.

A nap szomorú híre: egy hónapon belül két személy is belehalt kutyatámadásokba

Hétfőn egy 53 éves nő holttestét találták meg egy bukaresti cég udvarán, akit halálra marcangolt egy nagy testű rottweiler. A rendőrség információi szerint a kutyát pár hónappal ezelőtt vette örökbe az áldozat apja, és a lánya rendszeresen vitt ételt a rottweilernek a cég udvarára, ahol tartották, azt viszont nem lehet tudni, hogy az állat miért lett agresszív.

Hirdetés

Január 21-én kóbor kutyák öltek meg egy kocogó nőt Bukarest 6. kerületében, február 17-én pedig ugyanezen a helyszínen harci ebek támadtak rá egy kutyát sétáltató nőre, aki szerencsére sérülések nélkül úszta meg a találkozást. Vasárnap egy 10 éves fiúra támadtak rá a kóbor kutyák Botoşaniban, őt válságos állapotban szállították a helyi sürgősségi kórházba.

A nap felmérése: tízből egy román állampolgár legalább egyszer drogozott életében

Érdemes elgondolkodni az Országos Drogellenes Ügynökség (ANA) frissen közzétett felmérésén, melyből többek közt az derül ki, hogy Romániában a lakosság 10 százaléka már életében legalább egyszer fogyasztott tiltott drogokat. A felmérés szerint a legtöbben a 15-35 év közötti korcsoportot képviselik, a legfiatalabb fogyasztó 13 éves volt a 2021-re vonatkozó felmérés szerint. A drogellenes ügynökség nyilvántartása alapján abban az évben 25-en vesztették életüket túladagolás miatt. A drogpiacon továbbra is a marihuánához és a kokainhoz lehet a legkönnyebben hozzáférni.

Hirdetés