Napi hírmix: kórházi felelőtlenség, szupermarketes hanyagság, ismét színre lépett a Nagy Eltávolító

És (ismét) megrázta magát a Földanya is. Összefoglaltuk a pénteki nap fontosabb történéseit.

Hirdetés

A nap elgondolkodtató híre: semmit nem tanultunk a korábbi kórháztüzekből

Csütörtökön késő este kórháztűz volt Kolozsváron, egészen pontosan a MedLife Humanitas magánkórházában, emiatt 29 beteget kellett kimenekíteni az épületből. Tragédia szerencsére nem történt, a tüzet is sikerült pár órán belül eloltani a szemétlerakatnak használt melléképületben, de persze – mint minden hasonló szerencsétlenség alkalmával – ezúttal is fény derült egy csomó rendellenességre.

A katasztrófavédelmi felügyelőség például pénteken közölte, hogy a magánkórháznak nem volt tűzvédelmi engedélye, s a korábbi ellenőrzések során is rendszeresen bírságolták őket ilyen-olyan hiányosságok miatt – például a tűzjelző sem működött rendesen, a gyúlékony szemetet sem szabályszerűen tárolták –, szóval akár nagyobb baj is történhetett volna. Az elmúlt három évben egyébként legalább tizenöt alkalommal kellett tűzoltókat hívni egészségügyi intézményekhez – a témáról itt olvashatnak bővebben –, és minden egyes eset kapcsán kiderült, hogy a kórházak vezetői alapvető szabályokról „feledkeztek meg”, és úgy látszik, hanyagék a korábbi esetek után sem ébredeznek.

A nap szeizmológiai híre: pénteken is rengett a föld az ország déli részén

Ismét Gorj megyében rázta meg magát a Földanya: a földfizikai intézet közlése szerint délelőtt 11 óra után egy 4,3-as erősségű földrengést mértek 8,7 kilométeres mélységben, de ez már nem volt olyan intenzitású, hogy a környező megyékben is érezni lehessen, és az 112-es sürgősségi számot sem hívogatták a környékbeliek, mint kedden, amikor 5,7-es erősségű földmozgást észleltek. Biztonságból azért Târgu Jiuban kiürítették a prefektúra épületét. Kedd óta egyébként már legalább 400 utórezgést regisztráltak.

A nap Dan Tanasă-híre: a Nagy Eltávolító ismét manótáncot járhat örömében

Miután a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) nevében a magyargyűlölő perbajnok 2020-ban elérte, hogy a gyergyóremetei polgármesteri hivatal épületéről eltávolítsák a székely és a magyar zászlót, most azt is sikerült összehozni, hogy az épületről lekerüljön a „községháza” felirat – ezt Dan Tanasă a blogján jelentette be pénteken. A Nagy Eltávolító 2019-ben indított pert az ügyben, melyben a bíróság alapfokon is a magyar felirat eltávolítását szorgalmazta. A polgármesteri hivatal akkor élt is a fellebbezés lehetőségével, ezt azonban a bíróság elutasította.

A nap üzleti híre: szétbírságolta a fogyasztóvédelem a Lidl üzletláncot

Egészen pontosan hétmillió lejes bírsággal kínálta meg az üzletláncot a fogyasztóvédelmi hatóság, és a Lidl 38 kereskedelmi egységét ideiglenesen be is zártak, miután a hatóság ellenőrei csomó rendellenességbe futottak bele a terepszemle során. Kiderült, hogy a Lidl előszeretettel árul lejárt szavatosságú termékeket, rothadásnak indult zöldséget és gyümölcsöt, de nem takarítják rendesen a polcokat sem, arról nem is beszélve, hogy egyes termékek esetében a polcokon feltüntetett ár nem passzolt azzal, amit a kasszánál kiszámláztak. A hanyagságok miatt Arad, Hunyad, Krassó-Szörény, Fehér, Brassó, Maros, Bihar, Szatmár és Szilágy megyei Lidl-üzletekre is lakat került ideiglenesen.

Hirdetés