Moszkva szerint Románia orosz állampolgárokat vegzál, ezért magyarázatot kér

Az orosz nagykövet panaszkodott hazája nevében.

Hirdetés

Miközben Ukrajnában szabályszerű hódító háborút folytat, a szomszédos NATO-tagállamok egyikével, Romániával szemben diplomáciai offenzívába kezdett: Valerij Kuzmin bukaresti nagykövet az orosz Rosszija-24 csatornának elmondta, hogy Romániában megsértik az orosz állampolgárok jogait, ezért jegyzékben fordult a román külügyminisztériumhoz.

Kuzmin ugyanakkor konkrét esetről nem beszélt. Azt mondta, a román külügy azt válaszolta: ha konkrét esetekkel szembesül, megteszi a szükséges lépéseket.

A nagykövet egyúttal arról is beszélt, milyen útvonalat javasol az orosz külügy a Romániát elhagyni akaró oroszok számára, miután az EU és számos más európai állam lezárta légterét az orosz gépek előtt.

Kuzmin egyúttal azzal vádolt meg egyes román bankokat, hogy

nem hajlandóak orosz állampolgárokat kiszolgálni,

de konkrét bizonyítékokat erre sem volt hajlandó szolgáltatni.

A román külügy megerősítette, hogy szóbeli jegyzéket kapott Kuzmintól, ez azonban nem minősül tiltakozó jegyzéknek.

Közölték, mivel a jegyzékben konkrét ügyek nem szerepeltek, további tájékoztatást kértek az orosz nagykövetségtől, amit azonban nem kaptak meg.

A bukaresti külügyminisztérium szerint ilyen körülmények között a nagykövet panasza alkalmas a közvélemény megtévesztésére.

Kérdés, hogy a diplomata mire gondolt, az ugyanakkor tény, hogy van már olyan bank Romániában, amely elkezdte ellenőrizni orosz állampolgárságú ügyfelei tranzakcióit.

Emellett a fogyasztóvédelem átfogó ellenőrzést indított az orosz Lukoil és Gazprom benzinkútjain, és a Lukoilra borsos, 600 ezer lejes bírságot rótt ki.

Hirdetés

Arról nem is beszélve, hogy a román illetékesek többek között azzal is segíteni próbálják Ukrajnát az orosz támadásokkal szemben, hogy lekapcsolták több galaci létesítmény éjszakai világítását, hogy az orosz bombázópilóták ne tudják őket tájékozódási pontként használni.

Eközben a román védelmi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt napokban további NATO-szövetségesek irányítottak át vadászrepülőket Romániába, hogy részt vegyenek a légi járőrözési és elrettentési műveletekben.

Így már

összesen 22 külföldi gép védi a NATO keleti szárnyát Romániában:

Olaszország az eddigi négy helyett nyolc Eurofighter Typhoonnal van jelen a 6 német ugyanilyen típusú és a 8 amerikai F-16-os gép mellett.

Ukrajnában amúgy csütörtökre virradóra is harcok zajlottak, Kijevben több robbanás is történt, az oroszok Harkivban is előre nyomulnak, egyes hírek szerint pedig a Krímből orosz hadihajók indultak Odessza felé.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy héttel az invázió kezdete után videóüzenetben arról beszélt, meghiúsították az ország megszállására vonatkozó terveket, és büszke az ukránok ellenállására.

Az oroszok és az ukránok egyébként a tervek szerint csütörtökön folytatják a hétfőn megkezdett tárgyalásokat.

Hirdetés