Most már aztán tényleg egészen biztosan nem lesz jó ideig ciános aranybányászat Felsőcsertésen

A jogerősnél is jogerősebb ítélet született.

Hirdetés

Tavaly ősszel már hírt adtunk róla, hogy a Hunyad megyei Felsőcsertésen jó ideig biztosan nem lesz a kitermeléshez ciántechnológiát alkalmazó aranybánya, miután a kolozsvári táblabíróság jogerősen megsemmisítette az erre vonatkozó területrendezési engedélyt.

Az ítélet azonban mégsem bizonyult teljesen véglegesnek, mert a kitermelésre készülő Deva Gold cég, a felsőcsertési önkormányzat és a Temes megyei Környezetvédelmi Ügynökség rendkívüli jogorvoslati kérelemmel fordult az igazságszolgáltatáshoz.

A nagyváradi ítélőtábla viszont most már kimondta a végső szót: elutasította a felülvizsgálati kérelmet, így hatályban marad a kolozsvári ítélőtábla jogerős ítélete.

Vagyis a bánya egy jó ideig biztosan nem nyithat meg.

A beruházást ellenző Mining Watch Románia képviselője szerint többéves küzdelem után sikerült leállítani egy olyan projektet, amely tönkretette volna Felsőcsertés környékét.

A szervezet egyúttal korrupciós esetek miatt is több feljelentést tett, arra hivatkozva, hogy egyes erdőterületek törvénytelenül cseréltek gazdát a kitermelésre kiszemelt területen.

Hirdetés

A Deva Gold 1,6 tonna ciánt használt volna az arany kitermelésére a bányában, amely 221 embernek adott volna munkát.

Csakhogy már a kolozsvári törvényszék is kimondta alapfokú ítéletében: a Deva Gold törvénytelenül szerezte meg a területrendezési engedélyt, így azt tokkal-vonóval érvénytelenné nyilvánította.

A 2012-ben a holland Eldorado Gold Corporation tulajdonába került Deva Gold persze fellebbezett az ítélet ellen – ám most a táblabíróság jogerősen is kimondta, hogy az engedélyek nem érvényesek, mivel nem törvényesen szerezték meg őket.

A kitermeléshez 56 hektárnyi erdőt is ki akartak vágni.

Hirdetés