Mircea Geoană olyat mondott, hogy jobbra-balra dőltek tőle a Kárpátok…

… ha valaki felmászik egy vonatra szelfizni, nagyot eshet Erdély szíveben is… és ez a tolvaj könyvelők hete: egy profi hölgy több mint 2 600 000 lejt lopott!

Hirdetés

Mircea Geoană olyat mondott, hogy jobbra-balra dőltek tőle a Kárpátok

Az ügyeletes szerkesztő üldögél a gép előtt ezen a verőfényes szombat délutánon (Kolozsváron legalábbis verőfényes az idő), nézegeti a híreket, és egyszer csak felbukkan az orra előtt Mircea Geoană. Nem a szerkesztői asztal mellett, hanem a laptop monitorján. Ejnye, hát mit csinál ez a jóember? Ugye, ő a NATO főtitkár-helyettese.

Na, gondolja az ügyeletes szerkesztő, biztos valami fontos történik, ha egy ilyen fontos ember szombaton nem horgászik, hanem megjelenik valahol. Ja, biztos ellenőrzi a román határok épségét. Vagy éles szemmel figyeli az épp zajló oroszországi választásokat. Mert az ellenséget figyelni kell. Esetleg visszaszól Medvegyev úrnak, aki – elég paraszt módon – a minap kijelentette, hogy a román nem nemzet, hanem életforma.

Nosza, a ügyeletes szerkesztő megnézi magának Geoană urat közelebbről. S hát, uram atyám, mit lát? Azt, hogy a NATO helyettes főtitkára nem a hazát, a kontinenst, a világot védi, hanem üzletemberekkel tárgyal, no meg bemutatja a saját könyvét Konstancán. A könyv címe: Harc Románia jövőéért. Egy NATO-vezető román gondolatai. Az ügyeletes szerkesztő nem tehet róla, kirobban belőle a nevetés.

Miután feltörölte a kilöttyent délutáni kávét, az ügyeletes szerkesztő tovább olvas. És ahogy az várható volt: ha már Konstancán tartózkodott ez a NATO-vezető román, akkor a sajtó képviselői megkérdezték tőle, mit gondol a háború alakulásáról. Geoană úr pedig akkorát mondott válaszként, hogy a Kárpátok jobbra-balra dőltek… mármint a röhögéstől. Azt mondta ugyanis, hogy még pár évnyi feszült viszonyra kell felkészülnünk Oroszországgal… tetszik érteni?

Az ügyeletes szerkesztő már nem is fáradt az ismételt röhögőgörcsök folytán újra meg újra kiömlő kávé feltörlésével.

Ha valaki felmászik egy vonatra szelfizni, nagyot eshet Erdély szíveben is

Az ügyeletes szerkesztő úgy véli, sokan találkoztak már azokkal a hajmeresztő sztorikkal, amelyek arról szólnak, hogy emberek – elsöprő többségükben fiatalok – a világ legkülönbözőbb tájain bizarr és veszélyes helyekre (sziklákra, gyárkéményekre, vonatokra) másznak, hogy egy szelfi formájában megörökítsék magukat az örökkévalóság számára… és közben (vagy aztán) lezuhannak, megrázza őket a magasfeszültségű vezeték és kész a baj, adott esetben nagy.

No, hát pont ez történt a minap Erdély szívében is, egész pontosan Kolozsvárott. Egy 20 meg egy 24 éves brassói fiatal (az egyik fiú, a másik lány) szombat hajnalban a kolozsvári vonatállomáson tartózkodott, ők tudják, miért. Na és az a (nagyon nem!) remek ötlet jutott eszükbe, hogy ha már ott vannak, másszanak fel egy vonat tetejére és szelfizzenek egy jót. Arról nem szól a fáma, hogy a menetrend szerinti vonatra másztak fel, amikor épp állt az állomáson vagy egy mellékvágányon veszteglő szerelvényre. Igazából mindegy is, mert mindentől függetlenül lezuhantak odafentről. Mind a ketten.

Hirdetés

A vasúti rendőrséget természetesen riasztották, igaz, kis késéssel, tekintettel arra, hogy hajnali négy óra körül járt az idő. Na de ami késik, nem múlik: a rendőrök rátaláltak a két sérült fiatalra, akik helyben elsősegélyben részesültek, majd a komolyabban megsebesült ifjú hölgyet kórházba szállították. És persze, elindították a vizsgálatot, gondatlanságból elkövetett testi sértés okozása ügyében.

Könyörgünk, óvatosan a veszélyes helyeken készítendő szelfikkel! Nem éri meg, Isten bizony.

Ez a tolvaj könyvelők hete: egy profi hölgy több mint 2 600 000 lejt lopott

A minap számoltunk be arról, hogy egy beszterce-naszódi könyvelő hölgy három év alatt 200 000 lejt emelt ki a cég zsebéből, amelynek dolgozott. Hüledeztünk egyet, hogy ez ilyen könnyen és hosszan megy manapság.

Na de amit szombaton hírül vettünk, attól az állunk is leesett, nem csak a kávénk ömlött ki. Egy másik könyvelő hölgy (ezúttal bukaresti) 2013 és 2023 között (te jó ég, tíz éven át űzte a tolvajipart, igazi profi lehetett) összesen… tessék megfogózni… több mint 2 600 000 lejt lopott a turisztikai ügynökségtől, amelynek dolgozott. De a Jóisten megfizeti (na, inkább ne fizesse), hogy tudta ezt csinálni? A nyomozók szerint úgy, hogy különböző összegeket küldött a cég partnereinek, ám közben kicserélte az illető bankszámlaszámát a sajátjával. Itt esett le az állunk.

Na de idén március idusa környékén a könyvelő úgy járt, mint a korsó, amelyik addig járt a kútra… A hatóságok lefülelték, 24 órára őrizetbe vették, felügyelet alá helyezték… és kiderült, hogy a hölgy nagyon ügyesen játszott, amennyiben a férje és a veje, sőt, más illetők bankszámláira is irányítgatott át összegeket az elmúlt 10 év alatt. Ha a fenti gyanúnak csak a fele is megalapozódik, a profi tolvaj könyvelőre súlyos börtönévek várnak.

Hirdetés