Miközben a részegen, jogsi nélkül a zebrán gyerekeket gázoló sofőr előzetesbe került, börtönnel sújtanák az ittasan balesetet okozókat

A szörnyű petrozsényi eset nyomán a politikum is megmozdult.

Hirdetés

Nem maradt visszhang nélkül az a szerda este a Hunyad megyei Petrozsényban történt baleset, amelyben egy 19 éves srác részegen, jogosítvány nélkül száguldozva a gyalogátkelőn gázolt el hat gyereket, akik közül az egyik belehalt sérüléseibe.

Az egyik következmény, hogy az elkövetőt, aki ráadásul el is menekült a baleset helyszínéről,

30 napos előzetes letartóztatásba helyezték,

miután ittas és jogosítvány nélküli vezetés, a baleset helyszínének elhagyása és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt büntetőeljárás indult ellene.

A másik, országos jelentőségű következmény, hogy egy törvénytervezet útján börtönbüntetéssel sújtanák mindazokat, akik a Hunyad megyei gázolóhoz hasonlóan részegen, jogosítvány nélkül vezetve okoznak halálos balesetet.

Robert Cazanciuc, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, volt igazságügy-miniszter csütörtökön este jelentette be, hogy a petrozsényi eset nyomán azt kérte:

a parlament gyorsított eljárásban vitassa meg törvénytervezetét,

Hirdetés

amely börtönbüntetést ír elő azok számára, akik ittasan, jogosítvány nélkül ülnek volán mögé, és halálos balesetet okoznak.

A törvényhozás vezetői el is fogadták a javaslatot, így a szenátus első plenáris ülésén már szavaznak is róla.

A szerda esti tragédia helyszínén egyébként csütörtökön megemlékezést tartottak, a hozzátartozók és az ismerősök virágokat és gyertyákat helyeztek el, valamint egy futball-labdát is, az elgázolt gyerekek közül ugyanis négyen is egy helyi futballklub játékosai voltak, és éppen a klub által szervezett év végi partiról tartottak hazafelé, amikor a tragédia bekövetkezett.

Hirdetés