Mégsem látják vendégül New Yorkban az AUR elnökét, aki összeesküvést sejt a meghívás lemondása mögött

A legionárius mozgalommal nyíltan szimpatizáló George Simionban fel sem merült, hogy esetleg szélsőséges nézetei miatt döntött így az Israel Heritage Alapítvány.

Hirdetés

Alig egy nappal azután, hogy a sajtó megírta, hogy George Simion AUR-elnök az Amerikai Egyesült Államokba készül, ahol a Donald Trump volt amerikai elnök mandátuma idején külügyminiszterként tevékenykedő Mike Pompeo tiszteletére adott díszvacsorán vesz részt, a szervezők hirtelen lefújták a meghívást. Arra hivatkoznak, hogy nem kapták meg a részvételről szóló visszajelzést, ezért nem tudják vendégül látni New Yorkban. Pedig az AUR elnöke már készült a néhány nap múlva esedékes  összejövetelre, hiszen még költségtérítést is szerzett a képviselőháztól az utazáshoz.

Bár az évek során a focihuligánból politikussá avanzsált Simion számtalan olyan kijelentést tett például a holokauszttal kapcsolatosan, amellyel megsérthette a zsidókat, ráadásul nyíltan szimpatizál az egykori durván antiszemita, fasiszta legionárius mozgalommal, a Vasgárdával, fel sem merül benne, hogy esetleg ez is közre játszhatott abban, hogy a holokauszttúlélők által alapított Israel Heritage Alapítvány visszamondta a meghívást.

Ehelyett vádaskodni kezdett, szerinte egyes román diplomaták és a kormánytagok keze van a dologban, akik mindent elkövetnek azért, hogy ellehetetlenítsék az AUR és az amerikai Republikánus Párt közötti kapcsolatépítést. És nem ez az első alkalom, korábban az izraeli Likud jobboldali párttal is kialakult volna a párbeszéd, ha ugyanazok a személyek nem avatkoznak közbe. Konkrétan Andrei Murarut, Románia washingtoni nagykövetét, és testvérét Alexandru Murarut nevezte meg, akik – szerinte – egyre többet ártanak Románia érdekeinek azzal, hogy prédikátoraivá és szószólóivá váltak egy nem létező ügynek, az állítólagos szélsőségességnek és a történelem ködébe veszett politikai szervezet úgynevezett újraélesztési tendenciáinak.

Simion egyébként a bürokráciát is okolja, mert nem mehet Amerikába: ilyen rövid időn belül lehetetlen megszerezni a vízumot.

Hirdetés