Még mindig tud rosszabb lenni a helyzet: a járvány kezdete óta nem volt ennyi súlyos beteg a kórházakban

Hiába csökken fokozatosan a napi esetszám, az intenzív terápiás kezelésre szoruló fertőzöttek száma tovább növekszik. Európa ismét a járvány epicentrumává vált, s a legfontosabb sarokszámokat többek közt a Romániából érkező adatok duzzasztják.

Hirdetés

Kezdjük a jobb hírrel: egyértelműen látszik, hogy október közepétől fokozatosan csökken a napi esetszám, az elmúlt 24 órában 8971 esetet regisztráltak valamivel több mint 58 ezer PCR- és antigén gyorsteszt alapján.

Ennek valamelyest akár örülni is lehetne, a halálesetek száma viszont továbbra is magas: 489 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés csütörtökön. Ami viszont rendkívül nyugtalanító, hogy

19 316 fertőzött kórházi kezelésre szorul, közülük 1902 páciens intenzív terápiás ellátásra szorul, ami abszolút rekordnak számít

a járvány kezdete óta. Mondani sem kell, hogy a súlyos betegek számára fenntartott helyeket az ország összes járványkórházában elfoglalták már.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy friss közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy egyetlen hét alatt megduplázódott a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek száma Európában.

Nem kérdés már, hogy az öreg kontinensen van a járvány epicentruma,

ahol továbbra is riasztó mértékben növekszik a megbetegedések száma. Európában egyébként közel 250 ezer új fertőzöttet és 3600 elhalálozást regisztrálnak naponta. Az utóbbi adatot főleg az Oroszországból (8162-an hunytak el egyetlen hét alatt), Ukrajnából (3819) és Romániából (3100) érkező jelentések duzzasztják leginkább.

Hirdetés

Eközben egy újabb beszédes adattal hívta fel a figyelmet az oltakozás fontosságára az országos orvosi kamara elnöke: az elmúlt időszakban elhunyt koronavírus-fertőzöttek több mint 92 százaléka nem kapott oltást.

Összeesett és meghalt egy élelmiszerboltban egy 38 éves iaşi-i nő, akiről kiderült, hogy napok óta otthon kezelte magát, mert azt hitte, hogy influenzás, az utólag elvégzett teszt alapján azonban kiderült, hogy koronavírusos volt. A nő a háziorvosát sem kereste meg, és kórházba sem ment, de nem is ült állandóan otthon. Kiderült az is, hogy a nőnek semmilyen más szervi betegsége nem volt, és persze nem is volt beoltva.

Hirdetés