Még nem késő megmenteni az esztergomi bazilikára hasonlító, impozáns papdi templomot

A Károly herceg által támogatott bánsági műemlékvédők közbeavatkoztak az évek óta omladozó mauzóleum konzerválása érdekében, csodákra azonban ők sem képesek.

Hirdetés

A Temesvártól félórás autóútra található Papd (románul Bobda) római katolikus temploma az elmúlt évek során többször is szerepelt mind a román, mind a magyar nyelvű sajtóban. A Csávossy család mauzóleumaként is ismert templomot a kupolák hasonlósága miatt gyakran hasonlítják az esztergomi bazilikához (sőt, a budapesti Szent István bazilikához is), bár túlzás azt állítani, hogy az 1860-ban emelt templom Magyarország legnagyobb egyházi épületének mása lenne.

Annak ellenére, hogy a műemlékvédelem iránt elkötelezett szakemberek és civilek évek óta kongatják a vészharangot az egyre rohamosabban pusztuló műemlék állapota miatt,

nem sok előrelépés történt a megmentése érdekében.

Az Ambulanța pentru Monumente nevű alapítvány – melyet a brit trónörökös, Károly herceg is támogat –, most közbeavatkozott, és csekély anyagi lehetőségeihez mérten, kizárólag önkéntesmunkára hagyatkozva hozzáfogott a műemlék kitakarításához. Ezután a falak megerősítése következik, hogy biztonságos keretek között kezdhessenek hozzá a komolyabb állagmegőrzési munkálatokhoz – már ha lesz rá pénz.

Leltározzák a még menthető templomi bútorzatot, melyet szakrestaurátorokkal közösen konzerválnának. A legújabb 3D-s szkennelési technológiát alkalmazva tárják fel az épület struktúrájában keletkezett károkat. Nincs könnyű dolguk, mivel az egyik kupola évekkel ezelőtt beomlott, a templom belseje ki volt téve az időjárás viszontagságainak. Helyreállítása az egyik legsürgetőbb feladat lenne, viszont ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni. Nagyon sok elkötelezett

munkára, pénzre és időre van szükség, hogy a munka haladni tudjon.

Hirdetés

A helyi közösség biztosítja az alapítvány önkéntesei számára a napi étkezést és a szállást, a különböző szakterületek mesterei pedig idejüket nem sajnálva, gyorstalpalóval segítik a munkát. A szükséges építőanyagokat az alapítványhoz beérkező támogatásokból szerzik be.

Papdon már csak két lakos tartozik a római katolikus felekezethez, az egyháznak pedig nem volt pénze a templom megmentésére, így a közelmúltban átadta az épületet és a területet az önkormányzatnak. A helyi polgármester bízik abban, hogy sikerül vissza nem térítendő támogatást szerezni a beavatkozásokra. Azzal mindenki tisztában van, hogy ez egy hosszú távú projekt.

A templom és a Csávossy család izgalmas múltjáról itt írtunk bővebben.

Hirdetés