Még két hétig csökkenni fognak a járványmutatók, aztán megint fordul a kocka

A romániai oltáskampány vezetője nem túl bizakodó a közeljövőt illetően. Háborúban állunk, és egyetlen fegyverünk a vakcina - mondja.

Hirdetés

Az esetszámok napok óta csökkenő tendenciát mutatnak, de korai lenne ebből arra következtetni, hogy túl vagyunk a negyedik járványhullám nehezén: a román hatóságok arra számítanak, hogy két héten belül újabb növekedés lesz. Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány vezetője szerint november végén fordulatot vesz a napi esetszám alakulása, az iskolakezdés következtében újra egyre többen fognak megfertőződni a koronavírussal. Ha nem készülünk fel, a következő járványhullámok még durvábban érinthetik majd Romániát. Az sem kedvez a járvány elleni küzdelemnek, hogy a hideg beköszöntével több időt töltünk zárt terekben, magyarázta.

Jelenleg nem számít különösebben, hogy az ötödik járványhullámról beszélünk, a lényeg az, hogy az Európa-szerte növekednek a járványmutatók. Ahol az átoltottság magas, ott a kevesebb a súlyos beteg, alacsonyabb a halálozási ráta. A vírus nem lazsál, alkalmazkodik a körülményekhez, folyamatosan fejlődik, ragályosabbá válik. Háborúban állunk, de van egy fegyverünk, ez pedig az oltás. Van, aki már képes használni ezt a „fegyvert”, mások még hezitálnak, ezt is megértjük – hangsúlyozta az oltáskampány vezetője, aki szerint a hatóságok feladata, hogy tájékoztassák az embereket az immunizálás lehetőségéről, máskülönben az ellenség tovább szedi áldozatait. Az intenzív terápiás osztályok túlterheltek, több százan halnak meg azért, mert félretájékoztatták őket, és a hatóságoknak nem sikerült időben átvigyék az üzenetet az oltás hatékonyságáról és fontosságáról.

Az elmúlt 24 órában valóban kevesebben fertőződtek meg, mint az elmúlt másfél hónapban: 5416 új esetet regisztráltak, ami – november 8-át leszámítva – szeptember vége óta a legalacsonyabb fertőzésszám. Továbbra is sokan halnak meg, szerda reggel óta szám szerint 303-an (ehhez hozzáadódik 15 korábbi haláleset, amit most vettek nyilvántartásba). Két áldozat még csak a húszas, három a harmincas éveiben járt. 291-en nem voltak beoltva, 27-en éltek az oltás lehetőségével. A kórházakban jelenleg 16 588 fertőzöttet ápolnak koronavírus-fertőzéssel, 1772-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Suceava és Botoșani megyét leszámítva mindegyik megye vörös besorolás alatt áll a magas lakosságarányos fertőzési ráta miatt. A legtöbb új esetet Bukarest után Kolozs (359) és Brassó (306) megyében regisztrálták.

Hirdetés