Még egy tárcát kaphat az RMDSZ az új kormányban. Csak az kérdéses, lesz-e egyáltalán új kormány

A liberálisok elmennek a falig, és ragaszkodnak a támogatás nélküli kisebbségi kormányhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, a román politikum szeret veszélyesen élni: a kormányalakításon ügyködő Nemzeti Liberális Párt (PNL) továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az RMDSZ-szel együtt kisebbségi kormány alakuljon a néhány hete megbuktatott helyett. Csakhogy jelen állás szerint a többi párt nem lenne hajlandó egy ilyen kabinetet támogatni.

A PNL vezetői csütörtökön este összedugták a fejüket Klaus Iohannis államfővel, és eldöntötték: nem ijednek meg attól, hogy nincs elég szavazatuk a parlamentben, így Nocilae Ciucă kijelölt miniszterelnök, tartalékos tábornok kizárólag PNL-es és RMDSZ-es politikusok alkotta kormánynévsort terjeszt be szombaton a parlamentben.

Ennek az RMDSZ is örülhet, hiszen az eddigiek mellé még egy fontos minisztériumot vezethet: az európai uniós források kezelésével foglalkozót, amelynek élére

Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnököt jelölik.

A többi magyar érdekeltségű tárca változatlan maradna: Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesként, Cseke Attila fejlesztési, Tánczos Barna környezetvédelmi, Novák Károly pedig sportminiszterként kaphat helyet az új kabinetben.

A külügyminiszter maradna Bogdan Aurescu, az oktatási tárca élén sem tervezik lecserélni Sorin Cîmpeanut, az egészségügyi minisztérium élére viszont visszatérne Nelu Tătaru.

Mindez azonban egyelőre nem több tervnél, ugyanis ahhoz, hogy a kormányt megszavazzák, a többi párt támogatása is szükséges.

A PNL úgy kalkulált, hogy bizonyos projektjei támogatásáért cserében a Szociáldemokrata Párt (PSD) megszavazza, és kívülről támogatja a parlamentben a kisebbségi kormányt, a szociáldemokraták azonban vérszemet kaptak, és az egyeztetéseken már azt jelezték: kormányra lépnének, olyannyira, hogy hét fontos tárcát is maguknak követeltek.

A PNL ebbe nem ment bele, Marcel Ciolacu PSD-elnök pedig közölte, a párt nem támogat kisebbségi kormányt.

A korábbi koalíciós partner Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dacian Cioloș is azt mondta: az országnak stabil és teljes jogkörű kormányra van szüksége, ezért kisebbségi kormányt ők sem támogatnak.

Hirdetés

Viszont nagyon szívesen visszatérnének a koalícióba, amelyből korábban kiléptek, majd a kormány megbuktatásában is segédkeztek.

Hogy ebből hogy akar jól kijönni a PNL és az RMDSZ, jó kérdés. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök minden esetre azt tartaná üdvösnek, ha végre félretennék az ellentéteket, és sikerülne stabil kormánytöbbséget kialakítani.

Annyi bizonyos, hogy ha a parlament a második tervezett kormányt is elutasítja – ahogy azt a Cioloș-kabinettel tette –, akkor

az alkotmány szerint az államfő előre hozott választásokat írhat ki.

Ez megelőzhető, ha Ciucă még a parlamenti szavazás előtt visszaadja a kormányalakítási megbízatást, arra hivatkozva, hogy nem tudott többséget szerezni.

Ez esetben folytatódnának a pártok közötti alkuk. És persze a válság is elhúzódna.

 

Hirdetés