Egy üzletlánc építkezése miatt félti a légvédelmi radarrendszerét a védelmi minisztérium

Egy községi polgármester eladta a földjét a Lidl-nek, csak azt nem vette figyelembe, hogy a telek szomszédságában fontos katonai objektum működik. Lett is cirkusz belőle.

Hirdetés

Azt sem tudja az ember, sírjon vagy nevessen azon a szép kis konfliktuson, amit egy Dolj megyei község polgármestere generált, s melynek a másik két főszereplője a Lidl szupermarketlánc és a védelmi minisztérium.

Szóval adott Cârcea községvezetője, aki úgy döntött, eladja a saját tulajdonában lévő földterületet a Lidlnek, amelynek képviselői épp egy jó nagy logisztikai központot akarnak felhúzni a környéken.

Ezt Valerică Pupăză ügyesen le is papírozta az alpolgármester segítségével, nehogy összeférhetetlenség miatt cseszegetni kezdjék, s olyan szép summát vasalt fel, hogy a legfontosabb dolgot el is felejtette: a földterület mellett egy komplex radarrendszer működik, amely a román légvédelem rendkívül fontos központjának számít, direkt kommunikál a deveselui katonai támaszponttal, s mint kiderült, nem ártott volna első körben kérvényezni a védelmi minisztérium beleegyezését.

A tranzakciót követően a Dolj megyei tanács ki is állította az építkezési engedélyt, a Lidl pedig tavaly neki is látott a munkálatoknak, a védelmi minisztérium azonban közbelépett, beperelte a megyei önkormányzatot, és kérvényezte az építkezés leállítását.

Mihai Neaţu, a megyei tanács alelnöke azt állítja, minden jogszabályt figyelembe vettek, amikor kiállították az engedélyt, s bár a szóban forgó telek szomszédos a katonaság tulajdonában lévő területtel, nincs olyan jogszabály, amely kimondja, hogy ilyen esetben engedélyt kell kérni a védelmi minisztériumtól.

Hirdetés

Ehhez képest a védelmi tárca azzal érvel, hogy az építkezési engedély kiállításakor figyelembe kellett volna venni, hogy a létesítmény egy fontos katonai objektum mellett épül, zavarhatja a radarrendszer működését, ezért a katonai főparancsnokság beleegyezésére is szükség lett volna.

Nemzetbiztonság ide vagy oda, a polgármester egyelőre hallgat, a Lidl pedig egyelőre felfüggesztette az építkezést a radarrendszer mellett. Május 25-én bírósági tárgyalás lesz az ügyben, ott derül ki majd, hogy végül kinek van igaza.

Hirdetés