Lezuhant az amerikai légierő egyik pilóta nélküli repülőgépe Aranyosgyéres mellett (VIDEÓval)

EGY MQ-9 Reaper nevű, több millió dollárt érő harci drónról van szó, gyakorlatozás közben csapódott a földbe.

Hirdetés

Gyakorlatozás közben lezuhant csütörtökön délután az amerikai légierő egyik drónja Kolozs megyében, az aranyosgyéresi légi támaszpont közelében csapódott a földbe. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet – valószínűsíthető, hogy műszaki hibáról van szó –, az viszont biztos, hogy senki nem sérült meg.

Egy MQ-9 Reaper nevű, több ezer kilométeres távolságból is irányítható, pilóta nélküli repülőgépről van szó, melyből az amerikai légierő még 2020-ban költöztetett néhányat az aranyosgyéresi támaszpontra.

A „Kaszásnak” is becézett, 20 méteres fesztávolságú szárnyakkal ellátott drón akár 480 kilométeres óránkénti sebességet is el tud érni, 14-28 órás repülési ideje következtében a csapásmérés mellett stratégiai felderítésre is jól alkalmazható.

A General Atomics által gyártott gép több mint 900 lóerős, súlya 2223 kilogramm, hatótávolsága 1850 kilométer. Először Afganisztánban alkalmazták éles bevetésen, még 2007-ben, egy ilyen darab több mint tízmillió dollárt ér. Bővebben itt lehet olvasni róla.

Hirdetés