Legalább tíz súlyos állapotú fertőzött átvételét kérte Románia Dániától, de csak két beteget fogadtak

Dánia így is több segítséget nyújtott eddig, mint sok más ország, melyekkel Románia szorosabb barátságban áll. Nem véletlenül.

Hirdetés

Miután a negyedik járványhullám pillanatok alatt megtöltötte a kórházakat többnyire oltatlan koronavírus-fertőzöttekkel, az oltási kampányával felsülő Románia az EU tagállamaihoz fordult segítségért. Az előző járványhullámok alkalmával Románia is segített más tagállamoknak, így joggal várhatott viszonzást. A felajánlások elsőként Magyarországról érkeztek, majd több más tagállam is küldött kisebb-nagyobb gyógyszerszállítmányt, orvosi berendezéseket, oxigénkoncentrátorokat vagy személyzetet.

Súlyos állapotban lévő fertőzötteket egyelőre Magyarország, Lengyelország, Ausztria és Németország vett át Romániától, szombattól a felsorolt országokhoz csatlakozott Dánia is, mely két intenzív terápiás ellátásra szoruló beteget fogadott be. Mindkét beteg válságos állapotban van, de a lehető legjobb kezelést kapja – idézi a dán sajtó a betegeket ellátó orvost.

A dán újságírók megkérdezték, hogy miért adják oda idegeneknek a kórházi helyeket, erre Jylland régió alelnöke, Olte Thomsen azt válaszolta, a román hatóságok 10-15 fertőzött átvételét kérvényezték, de csak két személy áthelyezését hagyták jóvá Dánia második legnagyobb városa, Aarhus egyetemi kórházában. Dánia is nyomás alatt áll, de egészen biztos, hogy senkinek nem kerül semmibe, hogy két romániai beteget is ellátnak – tette hozzá Ole Thomsen.

Egyébként ez is több mint amennyit más, „barátibb” országok felajánlottak, főleg, ha számításba vesszük, hogy előtte Dánia kórházi berendezésekkel, orvosokkal, asszisztensekkel is segítette Romániát.

A dán sajtó persze felemlegeti, hogy Románia – Bulgáriával együtt – sereghajtó az átoltottság tekintetében: a lakosságnak mindössze a 33%-a immunizált. Dánia jelenleg 86%-nál tart. A sors iróniája, hogy a magas átoltottságot Dánia a románok oltás iránti érdektelenségének is köszönheti, hiszen idén júliusban 1,1 millió feleslegesen megvásárolt Pfizer oltást vett át Romániától, melyet rövid időn belül sikeresen felhasznált a lakosság immunizálásához.

Hirdetés