Legalább a reál szakos diákok számára kötelezővé tenné a matematika érettségit a matematikai társaság

Mert a tagok szerint ha nem helyeznek elég súlyt a matekra, az súlyos következményekkel járhat.

Hirdetés

Nem biztos, hogy belopják magukat az érettségi előtt álló diákok szívébe a Román Matematikai Társaság tagjai, akik most, ha már az oktatási tárca a reform jelszavával fenekestül fel akarja forgatni az egész oktatási rendszert, azt akarják, hogy a matematika legyen kötelező érettségi tárgy.

Persze annyiban engedékenyek, hogy a mateket és a matek-infót nem mindenki számára tennék kötelezővé az érettségin, csak a reál osztályokba járók számára.

Radu Gologan, a társaság elnöke szerint a testület tagjai egybehangzóan azt mondják, hogy számukra viszont kutya kötelesség lenne bevezetni a kötelező matematikai érettségit.

Szerintük ugyanis ha a jelenlegi formában valósul meg az oktatási reform, az

azt az üzenetet hordozná, hogy a matematika másodlagos fontosságú tantárgy,

ami súlyos következményekkel járna a polgárok logikus gondolkodásra való képzése, és az egyetemi felkészítés szempontjából.

Emellett felszámolódna az az országimázs szempontjából sem elhanyagolható tény, hogy a romániai diákok jól teljesítenek a nemzetközi matematikai versenyeken.

Hirdetés

Hivatkoznak a francia példára is, ott ugyanis néhány éve kiiktatták a matematikát a kötelező érettségi tárgyak sorából, de most visszatették, mivel

rájöttek, hogy ez katasztrofális eredményekkel járt.

Annak kapcsán, hogy egy ötlet szerint csak azok számára tennék kötelezővé a matek érettségit, akik matematika szakra szeretnének felvételizni az egyetemen, megjegyzik: ez egyrészt sértené az egyetemi autonómiát, másrészt azt a képzetet keltené, hogy a matematika csak egyesek számára hasznos tárgy.

Ön támogatná, hogy legalább a reál szakos gimnazistáknak kötelező legyen a matematika érettségi?

Hirdetés