Kutatók: Romániában már nem a vuhani koronavírus fertőz, ez gyorsabban terjed annál, de mégis szelídebb

Tulajdonképpen nem annyira rossz hír.

Hirdetés

A jelek szerint már nem ugyanazzal a koronavírussal van dolgunk, mint amely a tavalyi év végén hódító útjára indult a kínai Vuhanból: temesvári kutatók szerint az a vírus, amely ma Romániában terjed, már mutálódott, ezért egészen más tulajdonságokkal rendelkezik, mint az eredeti kórokozó.

A temesvári OncoGen orvosi kutatóközpontban 112 vírusminta örökítőanyagát vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy Románia is azon régiókba tartozik – a többi európai országgal és az Egyesült Államokkal együtt –, ahol már ez az új verzió terjed.

A rossz hír: ez sokkal, de sokkal gyorsabban terjed, mint az előző.

A jó hír: viszont kevésbé valószínű, hogy halálos fertőzést okoz.

Virgil Păunescu, a kutatóintézet vezetője, a Román Orvostudományi Akadémia alelnöke elmondta, az „eredeti” vírussal szemben ez az új, mutálódott változat agresszívabb, ezért könnyebben is kimutatható a tesztek révén.

Hirdetés

Azt azonban, hogy sokkal könnyebben terjed, ellensúlyozza az, hogy az eddigi adatok szerint már kisebb arányban súlyos, illetve halálos az általa okozott megbetegedés.

Ami a kórokozónak is jobb, hiszen neki sem az az „érdeke”, hogy megölje a hordozót, hanem az, hogy az minél több embernek tovább adhassa.

Nos, azért ez az adott körülmények között talán nem is annyira rossz hír.

Hirdetés