Közel százéves roncsot közlekedtet a Román Vasúttársaság egy több százmillió euróból felújított vonalon

Amíg még önerőből jár, addig nem cserélik le, mert az pénzbe kerül.

Hirdetés

Közel százéves motorvonatot közlekedtet a Román Vasúttársaság (CFR) az Arad és Kürtös közötti, öt éve több százmillió euróból felújított vonalszakaszon.

És nem nosztalgiajáratról van szó, amelyen az Orient Expresszhez hasonlóan kaviár és pezsgő várja a luxuskörülményekért euróezreket fizető, tehetős utasokat: a még II. Károly király idején, a második világháború előtt a Malaxa gyárban készült járművet napi, menetrend szerinti járatként közlekedtetik.

Az állapota viszont enyhén szólva is kívánni valót hagy maga után.

A romániai közúti infrastruktúra állapotát figyelemmel követő Pro Infrastruktúra Egyesület hívta fel a figyelmet arra, hogy a megújult szakaszon a vasúttársaság utasszállító részlege (CFR Călători) jóvoltából igazi egzotikus roncstelepszökevényekkel szállítják az utasokat.

Az egyesület szerint a vasúttársaság annak nyomán jutott ebbe a helyzetbe, hogy

15 éve nem vásárolt új járműveket

(legutóbb a Siemens Desiro motorvonatokat vásárolta új állapotban), ehelyett a régi állományt toldozza-foltozza.

Az utasok így gyakorlatilag életveszélyes körülmények között kénytelenek vonatozni, miközben az új járművel beszerzése helyett a CFR még mindig azzal foglalkozik, hogy a hatvanas évek műszaki színvonalát képviselő, 40-50 éves mozdonyokat javítgatja, miközben egy ilyen mozdony felújítási költségei akár az 50 százalékába is kerülhetnek egy vadonatúj, nem környezetszennyező mozdony beszerzési árának.

A legújabb beszerzésű vasúti kocsik is holtvágányon vesztegelnek agyongraffitizve, miközben több tízéves kocsik felújítására költenek jelentős összegeket.

Hirdetés

Az egyesület szerint a legújabb Siemens motorvonatok 30-50 százaléka is kihasználatlanul vesztegel, mivel a vasúttársaság számára nem jelent prioritást a javításuk.

A CFR jelenleg mintegy ezer mozdonnyal rendelkezik, amelyek nagyjából a fele üzemképes.

De legalább az Arad-Kürtös vonalon utazók megtapasztalhatják, milyen a retrófíling egy közel százéves, rozsda rágta motorvonaton.

 

 

Hirdetés