Korai még pezsgőt bontani, de lehet, hogy megvan a majdani új gyermekkórház helyszíne Kolozsváron

Tizennégy épület helyett egyetlen intézményben összpontosulhat a Kolozs megyei gyermekgyógyászat.

Hirdetés

Hosszú évek óta keresik a megfelelő helyszínt Kolozsváron, mely alkalmas lehet egy regionális gyermekkórház felépítésére, amire azért van szükség, mert jelenleg 14 különböző épületben működik a sürgősségi gyermekkórház 11 részlege, összesen 9 különböző helyszínen. Azt már megszoktuk, ha nincs meg a megfelelő politikai konjunktúra, akkor egy ilyen fontos beruházás megvalósítása mindig nehezen indul be, de végre történt előrelépést, megvan a majdani kórház új helyszíne. A Kolozs megyei tanács megegyezett az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem vezetőségével arról, hogy átengednek egy 16 hektáros területet a Békás negyedben, ahol felépülhet az új gyermekkórház.

A megyei tanácsosok pénteken, egy rendhagyó tanácsülésen vitatják meg az új fejleményt, ugyanis az egyezség részeként a megyei önkormányzatnak át kell engednie a Monostori úton (Mócok útján) található ingatlanegyüttest elsőként az államnak, mely továbbpasszolja az egyetemnek. Nem lesz könnyű menet, amennyiben lesznek olyanok, akik ezt meg akarják majd akadályozni. Elég megtámadni valamilyen úton-módon a tervet vagy valamelyik hivatalos procedúrát, és máris ugrik, vagy legalább tovább húzódik az egész.

A Kolozs Megyei Tanács vezetősége azonban bizakodó, azt írják, hogy a következő ötven év gyermekgyógyászati szolgálgatásaira nézve meghatározó fejlesztés nemcsak Kolozsvár, hanem Kolozs megye és a környező megyék beteg gyermekei számára is hasznos lesz.

A projekt jóváhagyásához szükséges jelentésben az áll, hogy Kolozs megyében évente kétezerrel nő a gyermekek száma, 2018-ban a kiskorúak száma elérte a 100 042-őt. A gyermekkórház évente 70 ezer esetet lát el, de a gyógyítás mellett az orvosok különböző kutatásokban is részt vesznek, ami a kolozsvári gyermekkórházat az ország egyik legfontosabb gyermekgyógyászati intézményévé teszi. Ezért is méltatlan és tarthatatlan a jelenlegi helyzet. A kórház 11 osztálya 9 különböző helyszínen, összesen 14 épületben működik. Ebből 10 épület visszaigénylés alatt áll, ami ellehetetleníti a nagyobb felújítási munkálatokat, ráadásul legtöbb épület még 1920 körül épült, így az állagromlás látványos.

Nem kérdéses tehát, hogy szükség van egy új, az összes kirendeltséget egy helyre gyűjtő épületre. A tervek szerint ez 700 férőhelyes lesz és a Békás negyedben épülhet fel. Persze, csak ha nem jön közbe semmi gátló tényező.

Hirdetés