Kolozs megyei főrendőrökre csapott le a DNA. Köztük egy magyarra is

Hivatali visszaélés gyanúja miatt kerültek szembe a korrupcióellenes ügyészekkel.

Hirdetés

Nem volt jó napjuk csütörtökön a Kolozs megyei rendőri vezetőknek: négyükre is lecsapott az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), és őrizetbe vették őket. A legnagyobb halnak Mircea-Ioan Rus számít, aki korábban Kolozs megyei rendőrfőkapitány is volt.

Őt jogosulatlan haszonszerzést eredményező hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

Mellette Sorin Daniel Graur Kolozs megyei helyettes rendőrfőkapitányt is előállították, őt hivatali visszaélésben való folytatólagos bűnrészességgel gyanúsítják.

Meglátogatták Ioana Paula Bobot, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság személyzeti osztályának vezetőjét is, ellene ugyanaz a gyanú, mint Graur esetében.

A negyedik terhelt Marton Elek dési rendőrkapitány,

akit jogosulatlan haszonszerzést eredményező hivatali visszaéléssel, okirat-hamisításra való felbujtással, agresszív magatartással és jogosulatlan haszonszerzést eredményező hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják.

Az ügyészek szerint ugyanis az történt, hogy Rus megyei rendőr-főkapitányként 2021 májusában a törvényi előírásokat megszegve adott parancsot Marton Elek harmadszori kinevezésére a dési rendőrkapitányság élére. Ebben a másik két gyanúsított is közreműködött, ők hajtották végre a kinevezést, miközben tudták, hogy az törvénytelen.

Hirdetés

Ráadásul Marton a DNA szerint már városi rendőrparancsnokként telefonon többször is arra utasította beosztottait, hogy a munkaidő nyilvántartásában jegyezzenek fel számára a vezetőség által elrendelt szombati és vasárnapi túlórákat. Mindezt természetesen úgy, hogy

valójában nem ment be dolgozni.

Így jogosulatlanul kapott bérpótlékot, illetve pihenőnapokat.

A DNA azt is felrója neki, hogy idén augusztusban és szeptemberben többször is sértő hangnemben beszélt beosztottaival.

Hirdetés