Kijárási tilalom 20 órától az oltatlanoknak Kolozsváron, 22 órakor minden bezár

Igaz, a beoltottaknak sem nagyon lesz, hova menniük...

Hirdetés

Csütörtöktől járványügyi korlátozásokat vezettek be Kolozsváron, ahol a fertőzöttségi arány elérte a 8,50 ezreléket. A sürgősségi helyzetekkel foglalkozó megyei bizottság szerdán úgy döntött, hogy éjféltől a következő intézkedések érvényesek a város területén:

– Este 8 és hajnali 5 óra között tilos a lakáson vagy a gazdaságon kívül tartózkodni, kivéve, ha valaki munkaügyben, halaszthatatlan orvosi okból, gyógyszervásárlás céljából, gyerekek, idősek vagy fogyatékkal élők gondozása, vagy családtag elhalálozása miatt teszi, illetve ha átutazik a városon vagy a tiltott időintervallumban érkezik a repülőgépe, vonatja, busza stb.

– A tiltás nem vonatkozik azokra a személyekre, akik megkapták a teljes oltási sémát, és a második oltástól eltelt legalább 10 nap. Azok is szabadon közlekedhetnek éjjel is, akik átestek a betegségen, de csak a fertőzés orvosi megerősítésétől számított 15. és 180. nap között. Mindkét esetben rendelkezni kell oltási igazolással vagy az európai digitális bizonyítvánnyal.

– A gyógyszertárak, benzinkutak és házhoz szállító cégek kivételével minden kereskedelmi vagy szolgáltató egységnek (vagyis boltok, fodrászatok, kávézók, kocsmák stb.), akár zárt térben akár nyílt területen működik, hajnali 5 és este 10 között szabad nyitva tartania. Este 10 és hajnali 5 között is működhetnek, de csak a házhoz szállító futárcégek alkalmazottaival lehetnek kapcsolatban.

Kolozsváron két nappal ezelőtt lépte át a 8 ezreléket a fertőzöttségi ráta. A szerdai 8,5 ezrelék az idei legmagasabb érték, ám a koronavírus-járvány kezdete óta a legmagasabb rátát a tavaly őszi második hullám csúcsán, november végén regisztrálták, akkor 10 ezrelékes volt a megbetegedési arány.

Hirdetés