Az iskoláért 2016-ban csendes tüntetést is szerveztek / Fotó forrása: RMDSZ

Kezdődik elölről a katolikus gimnázium kálváriája Vásárhelyen: megint eltörölték az iskola „keresztlevelét”

Alig négy éve, a magyar kormány közbeavatkozásával sikerült megszerezni a működési engedélyt, amit most jogerősen érvénytelenítettek.

Hirdetés

Elkeserítő, egyben dühítő hír érkezett Marosvásárhelyről: ismét működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum. Tamási Zsolt igazgató Facebook-bejegyzéséből kiderül,

a 2018. augusztus 9-én megszerzett „keresztlevelet” rosszakaratú emberek megtámadták,

aminek a nyomán 2019 őszén a marosvásárhelyi bíróság alapfokon eltörölte. Az iskola nem hagyta annyiban, fellebbezett a döntés ellen, azonban a bukaresti legfelső táblabíróság jogerőre emelte a korábbi alapfokú ítéletet.

Indoklást egyelőre nem kaptak a pár nappal ezelőtt született döntésről, amint kézhez kapják, megkeresik a lehetőségeket az iskoláért folytatott jogi küzdelem folytatására.

Az iskola 2014-es magalapítása óta tartó kálvária olyan szövevényes, és annyi fordulatot vett, hogy abból könyvet lehet írni. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016-ban kezdte el vizsgálni az alapítás körülményeit, eljárást indítva Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan SomeȘan volt főtanfelügyelő ellen. A vádhatóságnak nem voltak bizonyítékai az állítólagos törvénytelenségre, de közben a magyarellenes helyi erők szervezkedésére a Népi Mozgalom Párt, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület, valamint az Unirea Főgimnázium és a főgimnázium szülői munkaközössége is pert indított az iskola ellen.

A perek sokaságával elérték, hogy az iskola elveszítse a működési engedélyét.

Hirdetés

2017-ben a magyar kormány közbeavatkozására, a Liviu Dragnea akkori PSD-elnök kezében összpontosuló hatalom először a parlamenten keresztül akarta rendezni az iskola ügyét, de végül egy 2018 augusztusában született tanügyminisztériumi rendeletnek köszönhetően nyithatta meg ismét kapuját a gimnázium.

Az öröm nem tartott sokáig, 2019 őszén a marosvásárhelyi táblabíróság első fokon, majd pár nappal ezelőtt a bukaresti legfelső táblabíróság jogerősen is eltörölte a működési engedélyt. Itt tartunk most, és úgy tűnik, messze még a vég.

Hirdetés