A fotó a parajdi kilövés után készült / Beliczay László, Székelyhon

Két lakóház között hozta világra utódait egy agresszívvé vált anyamedve Marosfőn – lelőtték

Tavaly a település focipályája volt hasonló jelenetek helyszíne, bár akkor egy nem túl egyszerű művelet keretében elköltöztették a medvecsaládot.

Hirdetés

Ismét az az időszaka következik az évnek, amikor egymást érik a medvékről szóló hírek Erdélyben: pár nappal azután, hogy Parajdon kilőttek egy, a házak között otthonosan mozgó medvét, mintegy hatvan kilométerrel odébb, Marosfőn is hasonló intézkedésre volt szükség. A medveügyekért felelős hatóságok nem kimondottan az állat kilövésének céljával érkeztek a helyszínre, csak elüldözni szerették volna a településen ólálkodó nagyvadat. Amikor a közbeavatkozó csapat megzavarta az állatot, agresszívvé vált, így nem volt más választás, le kellett lőni.

A gyergyószentmiklósi horgász-vadász egyesület vezetője, Birtalan István az Agerpres hírügynökségnek elmondta: miután kilőtték, megtalálták a két lakóház közötti fészer közelében a medve nyugtalanságának okát, két januárban született kölyököt. Ezeket a Nagy-Hagymás lábánál működő „medveárvaházba” szállítják, ahol legalább önálló erdei életre, és nem kukázásra nevelik őket.

Tavaly a marosfői focipályán kölykedzett egy anyamedve, akkor egy bonyolult művelet keretében elköltöztették a medvecsaládot. Pár nappal ezelőtt pedig Parajdon fogtak el egy nagyjából hároméves nőstény medvét, mely rendszeresen bemászott a panziók udvarára, és a turisták által felkapott település utcáin kóborolt.

És a szezon még csak most kezdődik…

Hirdetés