Jobban megéri sofőrnek menni az oktatási minisztériumban, mint tanárként dolgozni

Egy minisztériumi sofőr jobban keres, mint egy két évtizede oktató pedagógus.

Hirdetés

Jobban keres egy sofőr az oktatási minisztériumban, mint egy 20-25 éve pályán levő, kettes szakmai fokozattal rendelkező pedagógus – derül ki a bértáblák összehasonlításából.

Egy 5-ös besorolású sofőr a minisztériumban szeptemberben bruttó 4628 lejes bért kapott, amihez viszont még hozzájött 410 lej veszélyességi pótlék.

Egy 3-as besorolású sofőr 4403 lejt kapott, 390 lejes veszélyességi pótlékkal megfejelve.

Ehhez képest a tanári fizetések egykis lemaradásban vannak.

Már csak azért is, mert a tanári bérek még ma sem érik el azt a szintet, amelyet a 2017-ben elfogadott, 153-as törvényben rögzítettek.

Eszerint egy 20 év fölötti szolgálati idővel rendelkező, kettes szakmai besorolású tanárnak jelenleg 4554 lejes alapfizetést kellene kapnia havonta.

Hirdetés

Egy 10 és 15 év közötti szolgálati idővel rendelkező, egyes fokozatú tanár alapfizetése még akkor is kisebb lenne, mint egy minisztériumi sofőré, ha a béremelés elérni az öt évvel ezelőtti törvényben rögzített szintet.

A tanárok tavalyi év végén tiltakozó akciókba kezdtek, miután a kormány ismét elhalasztotta a 2017-es törvény gyakorlatba ültetését, amely értelmében már két éve 16 százalékos béremelést kellett volna kapniuk, hogy elérjék a 2022-re beütemezett bérszintet.

Ennek nyomán januárban 4 százalékos béremelést kaptak, majd augusztusban újabb 4 százalékos emelés következett. Vagyis még mindig van 8 százalék az eredetileg kitűzött célig.

De a minisztériumi sofőrök biztosan sok fontos embert fuvaroznak sok fontos eseményre.

Hirdetés