Illusztráció / Unsplash

Ismét háromezer felett a napi esetszám, Bukarestben van a legnagyobb baj

Kolozs megyében rekordot döntött a napi esetszám, Hargita megye pedig átlépte az 1,5-ös fertőzési rátát.

Hirdetés

Késéssel ugyan, de megérkeztek a keddi járványszámok is: az elmúlt 24 órában 3109 új koronavírusos esetet regisztráltak az országban, összesen 26 718 teszt elvégzése mellett. A pozitivitási ráta ennek megfelelően lecsökkent a hétfői 20,59%-ról 11,64%-ra. Eddig szombat, október 10-e tartja a napi csúcsot, amikor is 3517 beteget regisztráltak. A járvány kezdete óta a mai a negyedik legmagasabb fertőzésszám.

Ismét elég magas a koronavírus következtében elhunytak száma, hétfő reggeltől kedd reggelig 68-an vesztették életüket. A legfiatalabb a harmincas éveiben járt. Három kivétellel mindegyik elhunyt más betegséggel is küszködött, és egy esetben még nem tisztázott, hogy a koronavírus vagy más betegség okozta-e a halált.

A kórházakban jelenleg 9399 személyt ápolnak, az intenzív osztályokon 651-et, ami ismét új rekordnak számít a tegnapi 628 után.

Délelőtt az a hír járta, hogy az elmúlt két hét statisztikai adatai szerint Bukarestben 3,1-re nőtt az ezer főre eső fertőzések száma, ami új korlátozások bevezetésére kényszeríti a döntéshozókat. Az egész főváros vörös besorolást kaphat, ami az iskolák újbóli bezárását, akár zonális karantén elrendelését jelentené, erről a keddi nap folyamán, sürgősségi kormányülésen dönthetnek Orbanék.

Csakhogy a stratégiai kommunikációs csoport 2,69-re becsüli a fertőzési rátát Bukarestben, ami azzal magyarázható, hogy más-más lakosság-nyilvántartási adatok alapján számol a járványintézkedésekért felelős csoport, illetve a statisztikai intézet. Azért nem mindegy ez a szám, mivel ezen múlik, hogy milyen intézkedéseket hoznak, bezáratják-e az iskolákat.  A statisztikai intézet utólag pontosította az adatait, 2,65-re csökkentve a fertőzési rátát.

Hirdetés

A nagyobb számú magyar közösségek által (is) lakott megyék közül Bákóban 2,12, Szilágyban 1,89, Szebenben 1,82, Kolozsban 1,80, Brassóban 1,58, Hargitában 1,50 a lakosságarányos fertőzési ráta.

Az elmúlt 24 órában Bukarest (499) után Kolozs megyében (172) jelentették a legtöbb új esetet. Ez szintén rekordnak számít, ahogy az alábbi ábra is mutatja.

Hirdetés