Hermann Mark Christian (Fotó: BODA L. GERGELY / Székelyhon)

Intő példa trolloknak: nyolcezer euró kifizetésére kötelezik, mert két éve megállíthatatlanul gyalázza a városházi tanácsadót

Egy közel ötvenezres zárt Facebook-csoportban fajult el a Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester és csapata elleni, magyarellenességgel is átitatott hergelés.

Hirdetés

Két éve már annak, hogy egy mindenre eltökélt trollhadsereg gyalázza folyamatosan a Facebookon Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester tanácsadóját, Hermann Mark Christiant, aki még 2016-ban a Szabad Emberek Párt (POL) politikusaként került a helyi önkormányzathoz, majd Soós Zoltán tanácsadójaként tért vissza.

A Eşti din Târgu Mureş, dacă… (jelentése: Marosvásárhelyi vagy, ha…) elnevezésű Facebook-csoporton belül folytatott lejárató és megfélemlítési kampányról eleinte nem vett tudomást, pedig többek között elmebetegnek, homoszexuálisnak, alkoholistának, drogosnak, herma(nn)froditának, szélsőséges magyar nacionalistának is nevezték ez idő alatt. Amikor már családját is célpontba vették, hét hónap után személyiségi jogi pert indított, amit mindkét fokon megnyert.

A Krónika beszámolója szerint a perirathoz eredetileg tizenöt sértő, helyenként gusztustalan, obszcén tartalmú posztolást mellékelt, menet közben ez kiegészült további hatvankettővel, a trollok tehát az ítéletek után sem álltak le.

Másodfokon most 8000 eurós kártérítést kell kifizetnie a lejártató kampány indítójának, aki nemcsak a saját névvel, féltucatnyi kamuprofillal is gyalázta a tanácsadót. A csoport adminisztrátora csak annyiban érintett, hogy le kell törölje a sértő tartalmakat, közzé kell tennie az ítéletet és ki kell fizetnie a perköltség egy részét.

A csoportban Soós Zoltánt is rendszeresen támadják, előfordult, hogy akasztott emberként ábrázolták, máskor Hitler propagandaminiszteréhez, a náci Joseph Goebbelshez hasonlították, ugyanakkor rendszeres a magyar közösséget nyíltan támadó tartalom is.

Hirdetés

Hermann Mark Christian szerint egy célzottan szervezett, irányított kompromat típusú mechanizmus és trollfarm dolgozik a jelenlegi városvezetés bármi áron való lejáratásán és pocskondiázásán. Büntetőjogi vonalon is folyamatban van az eljárás, az ügynek tehát még közel sincs vége.

További részletek a Krónikán.

Hirdetés