Internetes csalók próbálják átverni az egyik romániai bank ügyfeleit

Hamis információkat tartalmazó üzenettel próbálnak rájuk ijeszteni, hogy megszerezzék adataikat.

Hirdetés

Folyamatosan próbálják az internetes csalók megszerezni a gyanútlan emberek adatait és pénzét: ezúttal a Raiffeisen Bank ügyfeleit pécézték ki.

A kiszemelt áldozatok emailt kapnak, amelyet a csalók a bank nevében küldenek. Ebben arra figyelmeztetik, hogy szokatlan tevékenységet észleltek a bankszámlájával kapcsolatosan, ami azt jelentheti, hogy valaki az eredeti tulajdonos nevében használta azt.

Ezért a számlát felfüggesztették, így nem vehet fel pénzt az automatákból,

nem használhatja pénzátutalásra, és a kártyáját sem használhatja fizetésre, amíg nem igazolja, hogy valóban ő a számla tulajdonosa.

A helyzet miatt a banknak közleményt kellett kiadnia, amelyben figyelmezteti ügyfeleit a potenciális veszélyre.

A legfontosabb, hogy amikor ilyen üzenetet kap,

soha nem adjon meg semmilyen személyes adatot,

főleg a PIN-kódját és semmilyen más biztonsági információt.

Hirdetés

Annak kiszűrésére, hogy csalásról van szó, gyakran elegendő ellenőrizni azt a címet, amelyről az üzenet érkezett – az ugyanis rendszerint nem a bank hivatalos címe.

Arra kérik az ügyfeleket, hogy előbb hívják fel a bank ügyfélszolgálatát, és érdeklődjenek, hogy valóban zárolták-e a számlájukat, mielőtt bármilyen ürügy alapján kitöltenék a személyes adataival egy emailben kapott űrlapot.

Arra is figyelmeztetnek, hogy ne kattintson senki az üzenetben megadott linkekre, mivel azok rendszerint adathalász-oldalakra vezetnek, amelyek segítségével ellophatják az ügyfelek banki adatait, azokat felhasználva pedig a pénzét.

A bank szerint a kiszemelt áldozatok között nem csupán az ügyfeleik voltak, így egyértelmű, hogy a támadásokhoz használt emailcímek nem a bank adatbázisából származnak.

Hirdetés