Ilyen egzotikus helyekre utaztak képviselőink a pénzünkből

Mert az országot külföldön is népszerűsíteni kell.

Hirdetés

Koronavírus-világjárvány ide, jókora távolság és drága útiköltség oda, a bukaresti parlamentben tevékenykedő képviselők és szenátorok a 2021-es évben is több ízben meghozták azt az áldozatot, hogy a közpénzt nem kímélve távoli, egzotikus országokban megtartott nemzetközi rendezvényeket képviseljék az országot.

Andi-Gabriel Grosaru, aki a Romániában élő olasz közösség képviseletében a kisebbségi képviselőházi frakció tagja, például Olaszországnál jóval távolabb jutott: június 28. és 3. között a festői

Panamába utazott, ahol egy hírszerzési és biztonságpolitikai fórumon vett részt.

A diplomáciai szempontból minden bizonnyal kiemelkedő jelentőségű eseményen való részvétel a repülőjegy és a szállás árával, illetve a napidíj összegével együtt összesen potom 24 130 lejre rúgott, ami nagyjából 4800 euró.

Biztosan megérte.

De a közép-ázsiai Üzbegisztánba is látogattak romániai törvényhozók: október 21. és 25. között öt képviselő – két szociáldemokrata és egy liberális honatya mellett Könczei Csaba és Hajdu Gábor RMDSZ-es képviselő, valamint egy szociáldemokrata és egy liberális szenátor – utazott el az egykori szovjet tagköztársaságba, hogy megfigyelőként vegyen részt az ottani parlamenti választásokon.

A repülőn business osztályon utaztak,

emellett a szállás és a PCR-tesztek költségeit is a parlamentnek kellett állnia.

Az érdemi tevékenység 24-én zajlott, amikor ellátogattak néhány szavazókörbe, a többi napon legfeljebb tájékoztatást szolgáló találkozókon vettek részt.

Egy PSD-s és egy USR-es törvényhozó hasonló célból járt november 25. és 29. között Kirgizisztánban – ebből az érdemi tevékenység 28-ára esett.

Hirdetés

A szavazókörökhoz való eljutáshoz szükséges autó bérlését, az üzemanyagot és a sofőrt napidíját az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése állta –

minden további költség azonban a bukaresti parlamentet terhelte.

November 8. és 11. között a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) két politikusnője Izlandon tartózkodott a női politikusok világfórumának rendezvényén. Az utazást, a szállást, a napidíjat és a koronavírus-teszteket persze a parlament állta.

Érdekesség, hogy az esemény az online térben is zajlott, így aztán Biró Rozália, a képviselőház külügyi bizottságának RMDSZ-es elnöke nem utazott el a szigetországba, hanem interneten keresztül vett részt az eseményeken.

A legnagyobb figyelmet egy december 12. és 18. közötti hivatalos út kapta: hét szenátor – köztük Antal István-Lóránt és Turos Loránd az RMDSZ részéről – dubaji utazásáról van szó, ahol az ott zajló Expo Dubai kiállítás várta őket.

A szenátus minderre potom 20 ezer eurót szánt – a küldöttség egyik PSD-s tagja szerint persze az út minden centet megért, hiszen azért utaztak ki, hogy a romániai üzleti szférát népszerűsítsék.

Így már mindjárt más.

Hirdetés