Így állunk az omikronnal két héttel karácsony előtt

Az új vírusmutáció miatt új intézkedéseket vezetnek be a külföldről hazatérő román állampolgárokra vonatkozóan.

Hirdetés

A Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ legutóbbi jelentése szerint jelenleg Romániában 11 új, az omikronnal összefüggésben álló esetet tartanak számon, ebből hat „lehetséges”, öt pedig „gyanús” eset. A dél-afrikai vírusmutáció kapcsán olyan következetlen a tájékoztatás, hogy lehetetlen kiigazodni rajta: a tegnap még arról szóltak a hírek, hogy négy omikronosról tudnak, ma már három fertőzöttről írnak, míg Adriana Pistol, a statisztikai hivatal képviselője két igazolt esetről beszélt mai sajtótájékoztatóján, emellett hat lehetséges és öt gyanús esetről.

Az első igazolt omikronos eset egy Dél-Afrikából hazatért személyé, aki további három személlyel érintkezett. Nagyon valószínű, hogy mindhárman megfertőződtek, ezen túlmenően pedig még van egy Nigériából hazatért személy is. Magas az esélye annak, hogy ő is omikronos, biztosat csak a genom szekvenálása után tudnak mondani.

A gyanús esetek közül nem mindegyik bizonyult megalapozottnak. Jelenleg egy Angliából jött személy eredményére várnak, két Egyiptomból, egy Marokkóból és egy Hollandiából hazatért utazó esetében nem igazolódott be a omikron-fertőzés gyanúja.

November 29. és december 5. között 163 személy mintáján végeztek genomszekvenálást kifejezetten az omikron beazonosítására, ebből nyolcan kapcsolódnak az érintett dél-afrikai térségekhez.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport csütörtökön jelentette be, hogy megvan a harmadik omikronos Romániában, egy 56 éves brassói férfi, az egyik különgéppel hazamenekített személy családtagja. A másik két omikronos esetet szombaton igazolták, egy 48 éves Brassó megyei nő (az előbb emlegetett férfi családtagja) és egy 59 éves Vaslui megyei férfi szervezetében mutatták ki a vírusmutációt.

Hirdetés

Az omikronnal szembeni védekezésképpen, illetve a karácsonyi időszakra való tekintettel új intézkedéseket vezetnek be Romániában – persze ez is változott a legutóbbi bejelentés óta -, melyek kifejezetten a külföldről hazatérő román állampolgárokra lesznek érvényesek. Az Európai Unión kívüli országokból érkezők az utazás előtt 48 órával elvégzett PCR-tesztet kell felmutassanak, az oltatlanok 10 napig karanténba kell vonuljanak.

Az EU valamelyik országából érkezők zöld igazolvánnyal, az utazás előtt 72 órával elvégzett teszttel vagy a betegségből való kigyógyulást igazoló dokumentummal léphetnek az ország területére. A vörös besorolású országokból az oltatlanok (akik nem voltak még fertőzöttek) 10 napos karanténra kötelesek. Ha nincs PCR-tesztjük, akkor a karantén 14 napra szól.

Az országok legfrissebb járványügyi besorolását itt lehet böngészni.

Hirdetés