Fotó forrása: a kolozsári városháza Facebook-oldala

Így állunk a koronavírus-járvánnyal egy héttel karácsony előtt

A napi esetszám egyre egyértelműbb csökkenése ad némi okot a bizakodásra.

Hirdetés

Míg a lakosság jelentős része a téli ünnepekre készül, nagytakarításba kezd, vásárol, mint bármelyik más évben karácsony előtt, sokan nincsenek ilyen szerencsés helyzetben. Az elmúlt 24 órában 5697-en kaptak kézhez pozitív koronavírus-tesztet, miközben a kórházakba 11 860-an vannak beutalva, ebből 1297 páciens súlyos állapotban van az intenzív osztályon.

Az esetszámnál maradva: egy héttel ezelőtt még hétezres számokat közölt a járványkezelésért felelős operatív törzs, azelőtt pedig a nyolcezres platón voltunk. Igaz, az utóbbi hetekben kevesebb mintavétel történt, ami annak is betudható, hogy mintha kevesebben kérnének magánúton tesztelést. Az elmúlt 24 órában 28 099 tesztet végeztek el, 18 117-et az esetmeghatározási és orvosi protokoll keretében, 9 982-őt kérésre.

A tesztek heti lebontásának grafikonját itt találják:

Szerda reggel óta 107-en vesztették életüket a koronavírus-járvány következtében, ezzel 13 969-re nőtt a halálesetek száma. A legfiatalabb elhunyt a negyvenes éveiben járt. Két áldozatnak nem volt más ismert betegsége, öt esetben nem jelentették az esetleges alap- vagy társbetegséget.

Hirdetés

Erdélyi megyék nem találhatóak a legmagasabb esetszámokat regisztráló romániai megyék között. Bukarest (903) után Ilfov megye (340), Konstanca (305) és Iași (300) következik.A lakosságarányos fertőzési alakulás itt tekinthető meg:

Hirdetés