Hoppá: Iohannis bocsánatot kért minősíthetetlen kijelentése miatt

Azért egy államfőnek nem árt odafigyelnie arra, mit mond.

Hirdetés

Van az úgy, hogy egy politikus elengedi magát, és szalonképtelen kifejezéseket használva próbálja meg nyomatékosítani amúgy korrekt mondandóját.

Így járt Klaus Iohannis államfő is, aki – mint mi is megírtuk – csütörtökön délután lazán lehülyézte a polgárok egy részét, amikor úgy fogalmazott: mivel a koronavírus még köztünk van, vagy elővigyázatosak leszünk, vagy hülyék.

Kommunikációs tanácsadói utólag minden bizonnyal jelezték, hogy ez azért sok volt, elvégre az ilyen pongyola fogalmazás és általánosítás még járvány idején sem elfogadható.

Ezért aztán az elnök utólag hamut szórt a fejére: nyilvánosan bocsánatot kért.

„Ha valaki sértve érezte magát a kijelentés miatt, nyilvánosan bocsánatot kérek” – mondta, megjegyezve: nem azokra utalt, akik nem rendelkeznek a szükséges információkkal.

„A manipuláció veszélyére akartam felhívni a figyelmet. Azokról volt szó, akik rendelkeznek a szükséges információkkal, akik tisztában vannak a járvány adataival, mivel megengedhetetlennek tartom, hogy egy közszereplő, aki ismeri a problémát, megpróbálja nevetségessé tenni a hatósági intézkedéseket” – mondta Iohannis.

Hirdetés

Az elnök panaszai nem értek itt véget: azt is hozzátette, elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben – szerinte – nagyon sok a koronavírus-fertőzött, egyesek a nyilvánosság előtt azt állítsák, hogy valaki adatokat hallgatott el, hogy lazítani kell.

Iohannis szerint az ellenzék voksvadászat céljával próbálja manipulálni a közvéleményt. Pedig hát csak annyit kértek, hogy a kormány részletesen tájékoztassa a parlamentet a helyzetről, és arról, pontosan mi indokolja az intézkedéseket, a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

Amúgy Iohannis részéről értékelendő, hogy belátta: elfogadhatatlanul fogalmazott.

Ez kezdetnek nem rossz, most, hogy láttuk, képes belátni, ha minősíthetetlenül viselkedett, már csak az van hátra, hogy az április végi ordenáré magyarellenes uszításért is bocsánatot kérjen az egész magyar nemzettől.

Hirdetés