„Vagy elővigyázatosak leszünk, vagy hülyék!” – Iohannis beszállt a vészhelyzet meghosszabbítása körüli cicaharcba

Az államfő szerint az ellenzék hiába akadékoskodik, amikor ismét növekedni kezdtek az esetszámok.

Hirdetés

Egészen gusztustalan politikai izmozás zajlik a vészhelyzet meghosszabbítása körül: miközben a járványügyi nyilvántartás legfrissebb adatai nem túl biztatóak, a legnagyobb ellenzéki párt, a PSD épp egy átfogó tanulmányt követel a kormánytól, amely igazolja, hogy az intézkedésekre valóban szükség van, és nem csak az áttekinthetetlen közbeszerzéseket szolgálja.

Mivel többi ellenzéki párt is csóválgatja a fejét, Klaus Iohannis csütörtökön úgy érezte, hogy ismét meg kell dorgálnia azokat a felelőtlen politikusokat, akik minden áron megnehezítenék a kormány dolgát. „Mégis milyen bizonyítékokra lenne szükség, amikor az elmúlt 24 órában 237 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba és 150 páciens továbbra is intenzív terápiás kezelésre szorul?

A vírus köztünk van, és két dolgot tehetünk: vagy elővigyázatosak leszünk, vagy hülyék”

– kiabálta bele a sajtósok mikrofonjába az államfő, aki szerint főleg azért van szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására, hogy a kormánynak legyen lehetősége döntéseket hozni a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Iohannis gyorsan hozzátette azt is, hogy ő sem szeretné azt, hogy a vészhelyzet az eddigi megszorításokkal folytatódjon, egy lazább változatot szeretne, a maszkok kötelező beltéri használatával, távolságtartással és a higiéniai szabályok betartásával.

A PSD egyébként csütörtökön délután úgy döntött,

amennyiben a kormány bemutat egy tanulmányt „például arról, hogy miért kell maszkokat viselni”,

Hirdetés

akkor a párt nem fogja ellenezni a veszélyhelyzet meghosszabbítását, erről azonban hétfőn hozzák meg a végső döntést – ezt Robert Cazanciuc PSD szenátortól tudjuk.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is azt mondta korábban, továbbra is várja, hogy a kormány alaposabban indokolja meg a vészhelyzet meghosszabbításának a szükségességét. Azt is megjegyezte, hogy az utóbbi időben

a kormány ügyesen manipulálja a járványügyi számokat:

egyes napokon sokkal több tesztet végeznek, így persze több a napi esetszám, tehát elő lehet állni azzal, hogy növekedés van. A legfrissebb adatokról és a számokkal való zsonglőrködésről egyébként itt írtunk legutóbb.

Hirdetés