Hiába ünnepelt az újraválasztott gyerekbántalmazó polgármester

Elítélték egy korábbi ügyben, elveszíti a mandátumát.

Hirdetés

Úgy tűnik, mégiscsak van igazság, még Romániában is: nagyon úgy tűnik, hogy mégsem maradhat hivatalban Traian Ogâgău, a Beszterce-Naszód megyei Oláhszentgyörgy polgármestere, aki az önkormányzati választások előtti kampányidőszakban egy olyan videó miatt vált hírhedtté, amelyen az látható, hogy „nevelés” címén durván megalázza meztelenre vetkőztetett, tízéves kislányát.

A helybeliek szerint ugyan mindez említésre sem méltó, és szeptember 27-én simán újraválasztották, ami után Traian Ogâgău diadalt is ült, de most közbeszólt az élet.

Jobban mondva az igazságszolgáltatás.

A kolozsvári táblabíróság hétfőn jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, amiért négy évvel ezelőtt feltehetően ittasan vezetett, de nem volt hajlandó belefújni a rendőrségi szondába, és vért sem adott.

Márpedig a hatályos törvények szerint egy jogerősen elítélt polgármester elveszíti a mandátumát.

A 2016-os eset is sajátságos volt: a rendőrség bejelentést kapott, hogy Traian Ogâgău ittasan ült autója volánjához.

A rendőrség annak rendje és módja szerint kivonult, és megállította, de a polgármester sem a szondába nem fújt bele, sem a vérvizsgálatba nem egyezett bele.

Szerinte az egész ügy koholmány, de az ügyészség nem így gondolta: 2018-ban vádat emelt ellene.

Hirdetés

Idén nyáron a naszódi bíróság alapfokon egy év felfüggesztett szabadságvesztésre és 80 nap közmunkára ítélte, ezt az ítéletet hagyta most helyben a kolozsvári ítélőtábla.

Vagyis: Traian Ogâgău jogerősen elítélt, ennek nyomán pedig a 393/2004-es törvény értelmében elveszíti a mandátumát.

A parlament ugyan 2016-ban módosította a törvényt, és úgy döntött: a csupán felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt polgármesterek megtarthatják mandátumukat, de Klaus Iohannis államfő megtámadta a módosítást az alkotmánybíróságon, a talárosok pedig neki adtak igazat: kimondták, hogy ha a felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt polgármesterek megtarthatnák tisztségüket, az privilegizált helyzetbe hozná őket.

Vagyis Traian Ogâgău polgármesteri karrierje most minden bizonnyal lezárul.

Legalábbis egy időre.

Hirdetés