Hogyan változtatta meg az egész román politikai játékot két fekete hattyú?

Úgy tűnik, a koronavírus és az alkotmánybíróság rendesen rácsapja az ajtót Klaus Iohannis és haverpártja ujjacskáira.

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg a Contributors oldalon megjelent cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

A Romániára nézve közvetlen kockázatot jelentő olaszországi koronavírusos járvány és az Alkotmánybíróság (CCR) döntése felborították az összes politikai tervet, stratégiákat írtak át és nagyon távoli lehetőséggé változtatták az előrehozott választást. A jelentős következményekkel járó két váratlan esemény az egész politikai narratívát módosította. Ezek a liberális (PNL) kormányzat fekete hattyúi és Iohannis elnök rémálmai.

A Szociáldemokrata Párt (PSDS) már vasárnap felkapaszkodott az egymillió románnal rendelkező olaszországi koronavírusos esetek gyors sokasodása által generált médiahisztéria hullámára.

Marcel Ciolacu (a PSD ideiglenes elnöke – a szerk.), Mircea Badea (az Antena 3 műsorvezetője – a szerk.) és Mihai Gâdea (az Antena 3 igazgatója és műsorvezetője – a szerk.) az Antena 3-ban vasárnap este kórusban kürtölték világgá, hogy lecsap ránk a koronavírus, egekig fokozva a közvéleményben már kialakult pánikhangulatot, hogy

már előre a PNL-t és Klaus Iohannist hibáztathassák a járvány esetleges romániai elterjedéséért.

A felelős párt szerepében tetszelgő PSD azt követelte, adják fel az előrehozott választás ötletét és iktassanak be gyorsan egy kormányt, esetleg egy nemzeti egységkormányt.

Ez volt az első fekete hattyú. Olaszországban a múlt hét végén jelentek meg az első koronavírusos esetek, Romániában eddig egyetlen megbetegedési esetet sem regisztráltak (azóta ez már megváltozott, megjelentek az első hivatalosan azonosított és elismert esetek – a szerk.).

A második fekete hattyú hétfőn jelent meg. Az Alkotmánybíróság helyt adott a PSD keresetének, mely arra hivatkozott, hogy konfliktus alakult ki az elnök és a Parlament között, mert az előbbi újra Ludovic Orbant jelölte a kormányfői tisztségre, azzal a céllal, hogy az elbukjon a Parlamentben és előrehozott választást lehessen kiírni.

Senki sem számított arra, hogy a CCR bírái holmi nyilatkozatokra alapozzák döntéseiket és politikai elemzőkké változnak. Ez a második váratlan, bár a bíróság politikai színezetére való tekintettel azért előrelátható esemény még távolibb lehetőséggé változtatta az előrehozott választást.

Hétfő este

maga Klaus Iohannis ismerte el, hogy 50 százalék alá csökkent az idő előtti választás kiírásának esélye.

A színpadon megjelent két fekete hattyú mellett a helyzet elengedhetetlenné teszi egy teljes adminisztratív képességekkel rendelkező kormány sürgős kinevezését. Ludovic Orban kormányfő visszaadta kijelölt miniszterelnöki mandátumát, bár eddig állandóan elutasította a lemondás lehetőségét.

Klaus Iohannis elnök kedd este azt mondta, hogy továbbra is Orban a fő esélyes a miniszterelnöki tisztségre, holott a közbeszédben Nicolae Ciucă védelmi miniszter és Bogdan Aurescu külügyminiszter is felmerült lehetséges kormányfőjelöltként.

Hirdetés

Jelenleg a hatalom és az ellenzék kölcsönösen egymást vádolja Románia blokkolásával. Ezért Klaus Iohannis ezután bejelentendő jelöltjének nagy esélye van arra, hogy megszavazzák a Parlamentben (azóta kiderült, hogy az elnök az Orban-kormány pénzügyminiszterét, Florin Cîţut bízta meg kormányalakítással – a szerk.).

Ebben a pillanatban már senki sem akarja megkockáztatni, hogy azzal vádolják, a végtelenségig elhúzott politikai válsággal veszélybe sodorja a románok egészségét. Nehezen hihető, hogy a PNL és a PSD megkockáztatnák még az előrehozott választás kikényszerítését, mert ez azt jelentené, hogy semmibe veszik a küszöbön álló veszedelem miatt aggódó és igazán fontos ügyekre, nem pedig politikai játékokra kihegyezett közvéleményt.

Nem folytatható tovább a politikai műsor.

Elég egyetlen koronavírussal megfertőzött ember, egyetlen áldozat és a PSD és a médiája azonnal a felfüggesztett kormány és Iohannis elnök nyakába fogja varrni.

Nagyon is elképzelhető, hogy e politikai válság végén sem Ludovic Orban nem lesz már kormányfő, sem előrehozott parlamenti, sem kétfordulós helyhatósági választásra nem kerül sor. Ha így lesz, akkor ez nagy politikai kudarc lesz Klaus Iohannis és a PNL számára, melyek nem voltak képesek új parlamenti többség létrehozására kihasználni az elnökválasztás utáni szimpátiahullámot.

Természetesen Ludovic Orban lenne a legnagyobb vesztes, aki alig néhány hónappal azután kénytelen távozni a kormány éléről, hogy eltávolították a hatalomból a PSD-t.

A PSD időt nyer, megszabadul a kétfordulós választással járó szétporladástól, lassan újrarendezi a sorait és kivárja a pillanatot, amikor az új kormánynak ősszel el kell döntenie, megemeli-e 40 százalékkal a nyugdíjakat, ahogy arról a PSD-s kormány döntött, vagy elhalasztja a törvény végrehajtását. Ez utóbbi változatnak nagy politikai ára lesz, tekintettel arra, hogy az év végén határidős parlamenti választás lesz.

Két fekete hattyú néhány nap alatt szertefoszlatta a heteken keresztül, lépésről lépésre gondosan kitervelt forgatókönyveket.

U. i.: Az előrehozott parlamenti választás kiírhatatlansága egy évvel (a határidős választás utáni kormány beiktatásáig) elodázza az igazságügyben, a gazdaságban és a közigazgatásban igen szükséges nagy reformok bevezetését. Az utóbbi három hónap megmutatta, hogy a PSD körüli parlamenti többség, plusz a CCR, plusz a nép ügyvédje bármilyen reformkísérletet képes meghiúsítani.

Hirdetés