Hogyan akart repülni da Vinci? – Az itáliai zseni találmányait állítják ki Kolozsváron

Leonardo Da Vinci igazi polihisztor volt, számos szerkezetet tervezett, ezek közül 45-öt lehet megnézni a tárlaton.

Hirdetés

Leonardo da Vinci nemcsak zseniális festőművész volt, a Mona Lisa rejtelmes mosolya mögött sokkal több titok van. Az olasz mester kora igazi polihisztora volt, festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író is egy személyben.

Persze akkor még nem volt Netflix, valahogy el kellett ütni az időt.

Egy időszakos kolozsvári kiállítás most az itáliai zseni 45 találmányát mutatja be az érdeklődőknek, méghozzá nem tervrajzok, hanem fából készült makettek formájában. A Leonardo da Vinci – Egy zseni találmányai című tárlat a Kolozsvári Diákművelődési Házban (helyi dialektusban: studház) nyílik meg pénteken, január 7-ikén, és egészen április 15-éig várja a nagyközönséget szerdától péntekig 16–20, szombaton és vasárnap pedig 10 és 20 óra között. Emellett diákcsoportokat is várnak a szervezők szerdától péntekig 12–16 óra között.

A világszerte 80 várost érintő vándorkiállítás korábban már Bukarestben is megfordult, és eddig több mint 20 millióan látták.

Hirdetés

A repülőszerkezetek, hidraulikus és építkezési gépek, valamint hadi szerkezetek makettjei mellett a mester 5 festményének reprodukcióját is kiállítják.

A találmányokat egyébként da Vinci életében nem építették meg, csak tervrajzok formájában maradtak ránk.

Hirdetés