Hiába maradt majdnem ötven település polgármester nélkül, a kormány nem készül időközi választásokat szervezni

Az indoklás szerint most egyéb prioritásai vannak a kabinetnek.

Hirdetés

Bár az országban majdnem ötven település működik jelenleg polgármester nélkül, sőt egyben még helyi közgyűlés sincs, úgy tűnik, a kormány idén nem szervezi meg az időközi polgármester-választást.

Konkrétan 47 település van abban a helyzetben, hogy nincs megválasztott polgármestere, ám az Adevărul kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt: idén már nem is lesz.

A lap a legmagasabb szintű kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, azért nem tartanak idén időközi önkormányzati választást, mert a kormánynak egyéb prioritásai vannak.

Például több fontos törvényt is el kell fogadnia, emellett

kezelnie kell az energetikai válságot, valamint a gazdasági problémákat, miután az árak elszabadultak.

A háttérben ugyanakkor az is állhat, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyelőre nem sietne a választások megszervezésével, mivel a számítások szerint azok a Szociáldemokrata Párt (PSD) sikerét hoznák.

Ezt pedig akkor sem szeretnék, ha most éppen koalíciós partnerek.

A PSD számításai szerint a polgármesteri tisztségek 70 százalékát is elnyerhetnék, de még a PNL is úgy kalkulál, hogy a PSD a tisztségek több mint felét besöpörhetné.

Hirdetés

Úgyhogy nem sietnek.

Pedig a hatályos törvény szerint

a polgármesteri szék megüresedése után legtöbb 90 napon belül ki kell írni a választást.

Nyáron még arról volt szó, hogy valamikor ősszel, a mezőgazdasági munkák lezárultával tartanák meg a választásokat, de ez most a jelek szerint mégsem történik meg.

Egyébként, mint megírtuk, változatos okokból maradtak polgármester nélkül a települések: volt, ahol megölték az elöljárót, de olyan is, ahol tragikus balesetben halt meg.

Hirdetés