Hiába a kormánytámogatás, újra nő az üzemanyag ára

A szakértő azt is elmagyarázza, miért, hiszen ez a dolga.

Hirdetés

A kormány július 1-jétől bevezette az üzemanyagárak kompenzációját, azóta az állam literenként 50 banival járul hozzá a tankolásainkhoz. Az első pillanatban sokan kevesellték ezt a hozzájárulást, de tény, hogy attól kezdve az addig folyamatosan emelkedő árak csökkenőbe fordultak át, és egészen október 6-ikáig folyamatos volt a csökkenés. Ekkor a benzin ára 6,6 lej volt, másnap, október 7-ikén azonban ismét elkezdtek napról napra növekedni az árak a kutaknál, hiába döntött úgy közben a kormány, hogy meghosszabbítja az év végéig az állami kompenzáció időtartamát.

Szeptember 11-ikén a benzin ára már 6,76, a gázolajé pedig 8,13 lej volt, miután utóbbi 7-ikén ismét átlépte a 8 lejes küszöböt. A szakértő szerint mindennek a fő oka, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) nemrég úgy döntött, csökkentik a kitermelést, ez pedig azonnal megdobta 12%-kal a nyers kőolaj árát, ami rögtön jelentkezett a kutak áraiban is. A gázolaj esetében a nagy konkurencia is felveri az árakat: Ukrajna például rengeteg gázolajat importál, mivel a saját finomítói a háború miatt egyáltalán nem működnek.

Még a mostani drágulással együtt is olcsóbb ugyanakkor az üzemanyag, mint egy hónappal ezelőtt: a benzin 6,9, a gázolaj pedig 3,3%-kal kerül kevesebbe, mint szeptember első felében. Az is tény, hogy Románia jelenleg is a 8. legolcsóbb ország az EU-ban ami a benzint (Bulgária, Horvátország, Ciprus, Magyarország, Málta, Lengyelország, Szlovénia és Horvátország után), és a 6. legolcsóbb, ami a gázolajat (Bulgária, Franciaország, Magyarország, Málta és Lengyelország után) illeti.

Aztán, hogy az újabb drágulások meddig folytatódnak, az jó kérdés.

Hirdetés