Havi 40 ezer eurós vesztegetésre mondott nemet egy határrendész, pedig semmit sem kellett volna tennie érte

Persze az őt megkörnyékező, migránsok utaztatásában érdekelt embercsempészek pont ezt kérték tőle.

Hirdetés

Szép jövedelemről mondott le az a Temes megyei határrendész, akit embercsempészek próbáltak rábírni, hogy segítse a tevékenységüket. Mint kiderült, havi több tízezer eurót kereshetett volna azzal, ha szemet huny, amikor a határsértőket becsempészik az országba.

A férfit még tavaly ősszel, a Facebookon kereste meg egyik, Ausztriában sofőrként dolgozó unokatestvére, és arra kérte, találkozzanak. A találkozón arról kellett volna egyeztetniük, hogy a határrendész átengedjen egy migránscsoportot.

A férfi rendszerint egy hőkamerával felszerelt járőrkocsival teljesített megfigyelő szolgálatot a határ mentén, Temeskeresztes térségében. Feladata az lett volna, hogy ne tegyen semmit, amikor az általa felügyelt szakaszon átcsempészik a migránsokat.

Az ajánlat arról szólt, hogy minden egyes, a határon sikeresen átcsempészett migránsért száz euró ütné a markát. Az embercsempészek heti négy, 25, de akár 30 fős csoporttal számoltak, vagyis a határrendész havi legalább 40 ezer eurót kereshetett volna.

Ő azonban inkább hű maradt az esküjéhez: elfogadta ugyan, hogy találkozzon a csempészekkel, de

közben elment az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályra (DNA), ahol feljelentést tett.

Így aztán az egyik temesvári bevásárlóközpont parkolójában megszervezett találkozóra nem csupán ő, valamint unokatestvére és annak albán társa mentek el, hanem a hatóságok is.

Az ügyészek rögzítették a beszélgetést, és másnap őrizetbe vették az embercsempészeket. Minderre még november 15-én került sor, de csak most adtak hírt róla.

Hirdetés

Az embercsempészeknél végzett házkutatás során több ezer eurót és svájci frankot találtak.

Hamarosan vádat is emeltek ellenük, az igazságügy malmai pedig gyorsan őröltek: hétfőn

mindkettejüket egy év kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Az ítélet még nem jogerős, így akár szigorúbb büntetésre is számíthatnak, bár tény, hogy a bírák általában vajszívűek az ilyen ügyekben.

Nem minden Temes megyei határrendész ilyen tüntetően becsületes: decemberben  a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DDICOT) ügyészei, valamint rendőrség belső korrupcióellenes osztályának (DGA) és szervezett bűnözés elleni részlegének emberei azért szálltak ki a Temes megyei határrendészet székhelyére, mert a gyanú szerint  a megyei határrendészet illegális migráció és csempészés elleni osztályának vezetője több munkatársával együtt inkább átállt a másik oldalra, és tevékenyen segítette az embercsempészeket.

A kísértés nagy, egy migránstól ugyanis több ezer eurót is elkérnek az embercsempészek, amiből bőven jut a hatóságoknak is.

Hirdetés