Három utasra is rávakkantották a „koronakutyák”, hogy fertőzött, de csak egyikük volt az

A szebeni reptéren először jeleztek fertőzött utasokat a covidosok kiszűrésére betanított ebeket.

Hirdetés

Egyelőre felemásnak tűnik az eredménye annak a kísérleti projektnek, amelyben élesben vetik be a koronavírus-fertőzöttek kiszűrésére betanított rendőrkutyákat: három Madridból érkező utasról is azt jelezték gazdáiknak a nagyszebeni reptéren, hogy fertőzött az illető, de a gyorsteszt csak egyikük esetében lett pozitív.

Igaz, ennyiből még csak elhamarkodott ítéletet lehetne hozni, lássuk, hogy boldogulnak tovább a négylábú Pityke őrmesterék.

A pozitív tesztet egyébként egy olyan személyen végezték el, aki már be van oltva – ez is igazolja, hogy a beoltottak is elkaphatják a fertőzést, csak nem betegszenek le tőle túlságosan. Továbbadhatják viszont a kórt másoknak, így most az illető utason PCR-tesztet is végeznek, és ha az is pozitív lesz, megy is karanténba.

A második delikvens múlt hónapban már átesett a betegségen – valószínűleg ez tévesztette meg a kutyákat.

A harmadik utas gyorstesztje azonban negatív lett.

Hirdetés

Ám mivel a gyorstesztek a fertőzés első napjaiban nem igazolják a vírus jelenlétét – mivel nem közvetlenül a vírust, hanem az immunrendszer által ellenük termelt antigéneket mutatják ki, antitestek pedig az első napokban nincsenek –, ezért az illetőt 14 napra karanténba küldik. Igaz, ha öt nap után a PCR-tesztje negatív lesz, akkor nem kell tovább bezárkóznia. A PCR-teszt ugyanis a feltételezett megfertőződés után ennyi idővel már pontos eredményt ad.

A nagyszebeni reptéren zajló kísérleti projekt 60 napig tart, az eredmények alapján pedig a szakik majd eldöntik, hogy lesz-e folytatása a négylábú kalandnak.

Hirdetés