Alig néhány hét, és szolgálatba állnak a koronavírus-fertőzöttek kiszimatolására betanított kutyák egy erdélyi reptéren

Senki sem menekülhet majd előlük.

Hirdetés

Már nem kell sokat aludni ahhoz, hogy munkában láthassuk azokat a különlegesen kiképzett kutyákat, amelyeket arra tanítottak be, hogy kiszimatolják a koronavírussal megfertőződött személyeket: Lucian Bode belügyminiszter vasárnap este bejelentette, hogy két héten belül szolgálatba állnak a nagyszebeni repülőtéren.

A miniszter szerint a kutyák, amelyeket a temesvári járványkórházban kiszűrt fertőzöttek verítékét felhasználva tanítottak be, kiválóan teljesítettek a teszteken, így a kormány premierként beveti őket a mélyvízbe a dél-erdélyi légikikötőben.

Ehhez először az szükséges, hogy a koronavírus elleni küzdelmet összehangoló országos operatív törzs meghozza az erről szóló határozatot, és azt közzé tegyék a Hivatalos Közlönyben.

Az öt eb azon az útvonalon teljesít majd szolgálatot, amelyen a szebeni nemzetközi repülőtérre érkező járatok utasai közlekednek.

Amint a kutya jelez, az illetékesek odalépnek a gyanúsnak tűnő utashoz, elmagyarázzák neki, mi a helyzet, és felszólítják, hogy tartson velük egy koronavírusteszt elvégzésére.

Hirdetés

A miniszter elmondta: olyan nincs, hogy erre valaki nemet mondjon.

A koronakutyák 60 napig teljesítenek szolgálatot a repülőtéren, és az általuk elért eredmények függvényében a kormány eldönti majd, hogy kiterjeszti a kutyás fertőzésvadászatot a többi repülőtérre is.

Hirdetés