Fotó forrása: peundemerg.ro

Három éves késéssel adnak át 21 km autópályát, melyen csak korlátozásokkal lehet közlekedni

Ráadásul a Marosillye és Holgya közötti szakasz már augusztusban járható lett volna, csak a közlekedési miniszter keménykedett kicsit.

Hirdetés

Végre új szakasszal bővül Románia immáron 857,5 km-re tehető autópálya-hálózata. Az egyik legnehezebben épülő, Lugos és Déva közötti sztráda Marosillye (Ilia) és Holgya (Holdea) közötti 21,1 kilométeres szakasza készült el. Igaz, még augusztusban, de Răzvan Cuc korábbi közlekedési miniszter – egyesek szerint zsarolási szándékkal – minőségbeli kifogásokat talált benne, ami miatt 97 százalékos megvalósítottság mellett felbontotta a szerződést.

Lucian Bode jelenlegi tárcavezető a hétfői kormányülés előtt jelentette be, hogy átadják a forgalomnak a kérdéses szakaszt, egyelőre 80 km/órás sebesség- és 7,5 tonnás tömegkorlátozással. Szakértőkkel vizsgáltatták meg az elvégzett munka minőségét, átvették a holgyai csomópontot is, szerződést kötöttek a téli útkarbantartásra is.

A szóban forgó szakaszt vissza nem térítendő európai uniós hitelből finanszírozták és 580 millió euróba került. A 2013-ban aláírt szerződést 2016-ra kellett volna kivitelezni.

A Lugos és Déva közötti pálya második szakaszának építését nehezíti, hogy 2,13 kilométernyi, medveátjáróval is rendelkező alagút fúrására van szükség ahhoz, hogy a dél-erdélyi sztrádát teljes hosszában összekapcsolják az európai autópálya-hálózattal. Ha elkészülne, akkor Nagyszebentől immár a nagylaki határátkelőig lehetne autópályán közlekedni.

Hirdetés