Hamarosan kötelezhetik a vendéglőket, hogy a meghagyott étel hazavitelére buzdítsák a vendégeket

A cél az élelmiszerpazarlás csökkentése.

Hirdetés

Bizonyára sokan szembesültek már azzal, hogy a vendéglátóhelyeken egyesek ipari mennyiségű ételt rendelnek, amelynek aztán legfeljebb a felét fogyasztják el, a többit pedig a tányérukon hagyják, és haza sem viszik.

Nos, többek között ezt a gyakorlatot ritkítaná az a törvényjavaslat, amely gyakorlatilag kötelezné a vendéglőket, hogy arra buzdítsák a vendégeket, hogy csomagoltassák be a maradékot, és vigyék magukkal.

Ennek természetesen díjmentesnek kell lennie.

Az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó javaslattal a hatályos törvényt módosítanák, amely ezt nem írja elő kötelező módon.

A javaslat értelmében

az étlapokon is fel kell majd tüntetni, hogy a maradékot jobb hazavinni.

A tervezet nem csupán a vendéglőkre vonatkozik, hanem az áruházakra is, amelyeket arra köteleznek, hogy akciósan árulják a hamarosan lejáró szavatosságú élelmiszereket.

Persze számos áruház ezt már most is alkalmazza, de ha hatályba lép a módosítás, akkor a leárazások nem opcionálisak lesznek, hanem kötelezően alkalmazandók.

Emellett azt is meg kell oldani, hogy a már lejáróban levő, de még fogyasztható élelmiszer ingyenesen eljuthasson a rászorulókhoz.

Hirdetés

Emellett 2025-ig egy olyan országos rendszert is létre kell hozni, amelybe az érintett cégeknek kötelező módon fel kell tölteniük az élelmiszerpazarlás csökkentésére vonatkozó éves jelentésüket, illetve a következő évre szóló terveiket.

Ha ezt elmulasztják, 10 ezertől 40 ezer lejig terjedő bírsággal sújthatók –

kivéve a mikro- és a kisvállalkozásokat.

A kezdeményezés egyáltalán nem indokolatlan, a kimutatások szerint ugyanis Romániában évente 2,5 millió tonna élelmiszer végzi a szemétben.

Ez egy főre vetítve 70 kilogrammot jelent.

Mindez úgy történik, hogy közben több mint a lakosság negyede él szegény sorban.

A mostani módosítás célja, hogy 2030-ra megfelezze a szemétbe dobott élelmiszer mennyiségét.

Hirdetés