Hamarosan búcsút inthetünk az AstraZenecának, három oltással halad tovább a romániai oltáskampány

Mi újság az oltásfronton? Mikor kezdődik a 5-11 év közötti gyerekek immunizálása? Mi történik, ha egy kiskorú véletlenül Johnson vakcinát kap?

Hirdetés

Az elmúlt napok oltási adatai alapján továbbra sem mondható el, hogy dübörög az oltáskampány Romániában: most éppen azok emelik a napi statisztikákat, akik a második adagjuknál tartanak. Néhány változás azonban új lendületet adhat a lakosság immunizálásának, például az, hogy valószínűleg november 25-én az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyezi a Pfizer 5-11 közötti gyerekek számára fejlesztett vakcináját, december közepén pedig zöld utat kaphat a Moderna ugyanezen korcsoportot célzó oltószere is.

A hatóságok már készülnek a gyerekek oltására, derült ki Valeriu Gheorghiță katona-orvos, az oltáskampány vezetője keddi sajtótájékoztatóján. Egyelőre a kérelmeket összesítik, hogy az igényeknek megfelelően a hónap végéig a szükséges logisztikai intézkedéseket is meghozzák. Az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztriában is folyamatban van már a gyerekek oltása a Pfizerrel, mely több mint 90%-os hatékonysággal véd. Romániában a Pfizert alkalmazó oltóközpontokban készítik elő a terepet az 5-11 év közöttiek oltására, külön helyiséget biztosítva a számukra.

Az is lendíthet az oltáskampányon, hogy a hatóságok az ország összes megyéjében találkozókat szerveznek a roma közösség képviselőivel,

hogy megfelelően tájékoztassák őket az oltásról. Azokban a roma közösségekben, ahol a vezetők és az önkormányzatok is jól mozgósítottak, magas az átoltottsági arány, ezt szeretnék elérni azon települések esetében is, ahol még ódzkodnak a Covid-vakcinától, mert nem értik, miért fontos igényelni.

Mivel egyre kevesebben kérik az AstraZenecát, és a raktáron lévő utolsó adagok érvényességi határideje lejárt, jövő évtől felfüggeszthetik Romániában az alkalmazását. Valeriu Gheorghiță emlékeztetett: az AstraZenecából legfeljebb csak két dózis kapható meg, harmadik dózisként a brit-svéd cég terméke helyett Pfizert adnak. Akiket előjegyeztek a második AstraZenecára, legyenek türelemmel, mert érkezik még egy adag, ezt követően újabbakat már nem rendelnek. Valószínűleg jövő évtől

három oltással halad tovább az immunizálás, a Pfizerrel, a Modernával és a Johnson & Johnsonnal.

Egyébként a többféle vakcina egyidejű elérhetősége bonyodalmakhoz vezethet, főleg ha ahhoz az oltáskampány informatikai adatbázisának defektusai is társulnak.

Hirdetés

Jól mutatja ezt egy kolozsvári 18 év alatti lány esete, aki hétfőn véletlenül a Johnson & Johnson vakcináját kapta, holott az még nincs engedélyezve kiskorúak számára. Az Anghel Saligny Műszaki Kollégium oltóközpontjának munkatársainak csak akkor esett le, hogy a lány nem kaphatna Johnson & Johnsont, amikor az oltásigazolást állították volna ki, és az informatikai rendszer nem tette lehetővé a kiskorú adatainak bevitelét. Azzal védekeztek, hogy

naponta 500 jelentkezőt immunizálnak, hatalmas munka nehezedik rájuk.

Ideális esetben az adatok felvételekor kellett volna jelezzen a rendszer, hogy nem jogosult az vakcinára. A hibát jelezték Bukarestnek, remélhetőleg javítanak rajta, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő.

Az elmúlt 24 órában 98 411-en oltották be magukat, ebből 23 368-an az dózist kapták, 50 567-an a másodikat, 24 467-en pedig a harmadikat.

Hirdetés