Háborús hangulat: orosz tévécsatornát és orosz propagandát toló híroldalakat zárat be a kormány

A bukaresti illetékesek nagyon beleálltak az oroszpárti források kiiktatásába.

Hirdetés

Igazi háborús időket idéző döntést jelentette be a bukaresti kormány: miután Oroszország csütörtökön lerohanta Ukrajnát, ahol azóta is heves harcok zajlanak, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig a Nyugatot és a NATO-t próbálja megfélemlíteni a nukleáris arzenál készültségbe helyezésével, Bukarest oroszbarát tévécsatornát valamint honlapokat zárat be.

Az egyik első számú célpont a Russia Today nevű, angol nyelven sugárzó orosz hírcsatorna,

amely a Kreml szája íze szerint magyarázza Oroszország, Európa és a világ híreit.

És meglehetősen hatékonyan terjed: a csatorna német változata olyan algoritmusokat használt, amely a közösségi oldalakon több ember számára tette elérhetővé az általa megosztott tartalmakat, mint a hagyományos, közismert német sajtóorgánumok, mint a Bild, a Der Spiegel vagy a Tagesschau együttvéve.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő elmondta, hétfő estétől az utolsó romániai szolgáltató is eltünteti a műsorkínálatából az adót.

Hasonló sors vár a Sputnik News híroldalra is, amelyet az RT-hez hasonlóan orosz propagandaeszközzé nyilvánítottak, így hamarosan elérhetetlenné válik.

Ezzel egyébként Bukarest az EU külügyminiszterei által vasárnap este szentesített oroszellenes szankciót ülteti gyakorlatba.

Hirdetés

Azonban nem állnak itt le:

több, oroszbarát, álhíroladlnak minősített honlapot is elérhetetlenné tesznek.

Ezek a következők:

  • https://bitinitiators.com/blog.html
  • https://profitsmall.com/?domain=https://bitinitiators.com/blog
  • https://yourincome.site/LP/lp_RO_RO_connera_XfZdkl_Av0VP/?domain=newsmoney.work&uclick=q5fnx99z&uclickhash=q5fnx99z-q5fnx99z-qn-0-ydi4-cig5-usx90-f5491e
  • https://ru.md.sputniknews.com/
  • https://md.sputniknews.com/
  • https://ro.md.sputniknews.com/
  • https://citestesitu.com
  • https://cloudx.ro

A fentebb felsorolt oldalak egy részét már lekapcsolták, a többi még elérhető, de a bejelentés szerint az illetékesek ezek elérhetetlenné tételén is folyamatosan dolgoznak.

Hirdetés