Ha nem történik valami, tíz év múlva elfogyhatnak a háziorvosok Romániában

Az orvosi kamara és a háziorvosok érdekképviseletének elnöke is kongatja a vészharangot.

Hirdetés

Mivel a fiatal orvosok számára nem vonzó a pálya, egyre kevesebb a háziorvos, és előbb-utóbb az is megtörténhet, hogy nem is lesznek – figyelmeztetnek az egészségügyi szakemberek.

Daniel Coriu, az orvosi kamara elnöke szerint 424 településen már ma sincs háziorvos, 1098 településen pedig kevesebb van, mint ahányra szükség lenne.

Mintegy 2200 háziorvos hiányzik a rendszerből:

míg tíz éve még 12 000 háziorvossal volt szerződése az egészségbiztosítónak, ma ez a szám 10 000 alatt van.

Ráadásul a háziorvosok egyre inkább kiöregednek: 47 százalékuk elmúlt 61 éves, vagyis néhány éven belül az állomány közel fele nyugdíjba vonul.

Így fennáll a veszély, hogy tíz év múlva már nem lesznek háziorvosok.

A fiatal szakemberek pedig csak nagyon kis arányban választják a háziorvosi pályát.

Persze nem mindenhol egyforma a helyzet: a nagy orvosi egyetemi központokban – közük Kolozs, Maros és Temes megyében is – összpontosul az orvosok jelentős hányada, míg a többi megyében hiány van belőlük – a legrosszabbul álló megyék között Kovászna és Szilágy is ott van.

A fiatal orvosokat az riasztja el a háziorvosi pályától, hogy túlbürokratizálódott a szakterület,

Hirdetés

gyakorlatilag közhivatalnokká minősítették a háziorvosokat, hiszen betegszabadságot, recepteket és beutalókat is ők írnak fel, az egészségbiztosító pedig packázik velük.

Raluca Zoiţanu, a háziorvosok érdekképviseleti szervezetének elnöke is arra figyelmeztet, hogy egyre nagyobb a háziorvoshiány, ennek pedig súlyos következményei lesznek, hiszen orvosok híján nem fedezik fel időben a betegségeket, elmaradnak a kezelések, így csökken a várható élettartam.

A megoldást egy országos szintű kormánystratégia kidolgozásában látják, de a helyi szintű kezdeményezések is fontosak. Példaként a francia gyakorlatot ajánlják, ahol a vidéki háziorvosok számos szolgáltatáshoz ingyenesen férnek hozzá, lakást biztosítanak a számukra.

Megfontolandó felvetések.

Hirdetés