Ha most utazna repülővel Olaszországba, akkor nem fog

Igen, a koronavírus miatt.

Hirdetés

Drasztikus intézkedést hozott a román kormány az Olaszországban terjedő koronavírus-járvány miatt: egyszerűen leállította a légi közlekedést az ország és Románia között.

A kabinet vasárnap késő este ült össze, hogy felmérje a járvány miatti helyzetet, és nem sokkal éjfél előtt jelentették be a döntést: március 23-áig egyetlen romániai repülőtér sem fogadhat Olaszországból érkező repülőgépeket, és természetesen nem is indíthat járatokat Itália irányába.

Marcel Vela belügyminiszter bejelentette: a légitársaságok kötelesek arról tájékoztatni az Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából átszállással Romániába érkező román állampolgárokat, hogy megérkezésük után kötelesek karanténba vonulni.

Idegen állampolgárok viszont már föl sem szállhatnak a Romániába tartó repülőgépekre.

Azon román állampolgárokat, akik a fenti országokból érkeznek, és valamely szárazföldi határátkelőnél akarnak belépni az országba, tájékoztatják arról, hogy kötelesek karanténba vonulni, aki pedig erre nem hajlandó, vagy hazudik arról, honnan és milyen útvonalon érkezett, a Büntető Törvénykönyv 326. cikkelye alapján járnak el vele szemben. Ez a hamisan nyilatkozó személyek esetében háron hónaptól két évig terjedő szabadságvesztés vagy bírság kiszabását teszi lehetővé.

A négy említett országból szárazföldi úton érkező külföldi állampolgároknak szintén karanténba kell vonulniuk.

A belügyminiszter mindemellett arra kérte a külföldön élő román állampolgárokat, hogy ne utazzanak Romániába, ellenkező esetben ugyanis fennáll a veszélye, hogy megfertőzik a családtagjaikat.

Hirdetés

A koronavírus-helyzettel foglalkozó operatív törzs emellett hétfőn arról is dönt, hogy be kell-e zárni az iskolákat vagy sem.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár azt mondta: egyelőre elegendő helyiség áll rendelkezésre a karanténba helyezett személyek elszállásolására, de ha megtelnek, újabb helyiségeket nyitnak meg.

Vasárnap egy Milánóból érkező autóbusz összes utasát karanténba helyezték, mivel az egyik utasnak láza volt.

A Románia és Olaszország közötti légi közlekedés azért állították le, mert Olaszország Európa koronavírus-gócpontja, eddig 366-an haltak bele a járványba, a fertőzöttek száma pedig 7375-re nőtt.

A román illetékesek félelmét az indokolja, hogy Olaszországban a hivatalos adatok szerint 1,2 millió román állampolgár él – nem hivatalosan vélhetően jóval több –, kik rendszeresen utaznak a két ország között.

Hirdetés