Fotó: Illusztráció/Pixabay

Gombhoz a kabátot: megszabták a gyorsforgalmi utakra érvényes sebességhatárt – már csak gyorsforgalmi utak kellenek…

Kicsit megszaladt a törvényhozó lendület a parlamentben.

Hirdetés

A gombhoz varrjuk a kabátot elv alapján megszületett a gyorsforgalmi utakon megengedett maximális sebesség törvénye a parlamentben: az eddigi szabályozásban előírt 100 km/h sebességhez képest a továbbiakban 120 km/h-val lehet haladni a romániai gyorsforgalmi utakon.

Az USR kezdeményezésére született és a képviselőház által döntő kamaraként elfogadott szabályozás gyakorlatba ültetéséhez már pusztán csak egy dologra van szükség: a romániai gyorsforgalmi utakra, ezek ugyanis még nem léteznek.

Az első ilyen útszakasz, amit – az ígéretek szerint a jövő héten – átadnak a forgalomnak, az Olt megyei Balș város 18 kilométer hosszú körgyűrűje lesz, amely a Craiova-Pitești útvonal része

Erdélyi vonatkozásban eddig két gyorsforgalmi út terve említhető. Az egyik Nagyváradot kötné össze Araddal és 119 kilométer hosszú lenne. A tervek szerint az építése 2023-ban kezdődne, egyes szakaszain 2025 végén lehetne közlekedni.

Hirdetés

Egy másik gyorsforgalmi út, amelynek a tervét már rögzítették, Kolozsvárt kötné össze Besztercével, de ennek a mintegy 100 kilométeres szakasznak az esetében még a megvalósíthatósági tanulmány sem készült el.

A gyorsforgalmi utak a gyakorlatban nagyon hasonlítanak az autópályákhoz, ugyanúgy kétszer két sávosak és ugyanúgy nem megengedett rajtuk például traktorral, robogóval vagy gyalogosan közlekedni. A romániai autópályákon 130 km/h a megengedett maximális sebesség.

Hirdetés